Cum apare cancerul și cum se formează metastazele?

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, explică mecanismul de formare a tumorilor maligne sau a cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Conforma Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, numărul persoanelor care și-au pierdut viața din cauza cancerului a fost de 10 milioane. Se estimează că, până în 2040, numărul cazurilor de cancer va depăși 30 de milioane.

Ce se întâmplă în organismul unui pacient cu cancer

Cele mai frecvente tipuri de cancere sunt cele de sân, plămâni, colon și prostată. Deși cauzele exacte ale cancerului nu se cunosc, printre factorii de risc putem menționa fumatul, obezitatea, excesul de alcool, sedentarismul și consumul scăzut de legume și fructe. Cu cât cancerul este depistat în stadii incipiente, cu atât șansele de vindecare pe termen lung cresc.

„Cancerul este capacitatea unei anume celule de a se reproduce masiv, agresiv, de a forma o tumoare undeva. Din acea tumoarea, se desprind celule, mai ales pe cale limfatică, pe cale sanguină, prin jurul nervilor sau prin înmuguriri tumorale în afara tumorii de bază. Aceste celule sunt capabile să se răspândească în alte zone din organism.

Cum apar metastazele

Acolo, chiar și dacă ajunge o celulă, din cauza faptului că are rată de multiplicare extrem de mare, se poate reproduce tumoarea respectivă în alte părți. Reproducerea tumorilor în alte părți față de locul tumorii de bază duce la metastaze. Și atunci, în funcție de țesutul sau organul la care apare metastaza, aceasta poate să sufoce celulele organului țintă. Dacă ajunge de exemplu în plămâni, tumoarea se poate dezvolta astfel încât să restrângă țesutul pulmonar.

Dacă o celulă ajunge în ficat, tumorile se pot multiplica astfel încât ajung să sugrume existența celulelor hepatice, iar celulele maligne ajung mult mai multe procentual față de celulele hepatice. În felul acesta, scad și chiar anihilează la un moment dat capacitatea ficatului de a funcționa în limite normale. Dacă metastaza ajunge în creier, poate să omoare zone importante din creier și să producă moartea.

În momentul în care apar de exemplu tumorile în colon, în stadii incipiente, nu amenință starea de sănătate. Ne amenință sănătatea doar atunci când produc o complicație locală. Complicațiile locale sunt în mare trei:

  • perforația (tumora poate să perforeze și să producă o peritonită);
  • hemoragia (se pierde sânge, iar aceasta trebuie oprită și compensată);
  • ocluzia intestinală.

Toate acestea reprezintă urgențe chirurgicale, urgențe majore uneori. Atunci când apar, acestea schimbă toată paradigma tratamentului multimodal al cancerului colorectal” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată cancerului de colon poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult