Cancerul care apare tot mai des la persoane sub 30 de ani: ce e de făcut?

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă situația cancerelor colorectale din România.

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente cancere care apar în România. Cancerul colorectal se luptă pentru locul 2 sau 3 din totalitatea cancerelor. Este foarte frecvent. Dintre toate cancerele, cancerul colorectal este cel mai bine tratabil. Dacă se îndeplinesc niște condiții, dintre toate cancerele, procentele de cancere colorectale vindecabile prin tratament sunt cele mai mari.

Cancerul colorectal, tot mai întâlnit la persoane sub 60 de ani

Clasic, se credea că un cancer apare preferențial la vârstnici și că situațiile în care apare la persoane de sub 60 de ani sunt rare.

Acum, observăm că aceste cancere colorectale apar din ce în ce mai mult și la persoane cu vârsta sub 60 de ani. Există o mențiune specială a persoanelor sub 50 de ani, chiar fără istoric familial sau fără factori de risc familiali de apariție a cancerului.

Există cancere colorectale chiar și la persoane sub 30 de ani. Faptul că apar forme foarte agresive decurge din aceea că tumorile maligne nu sunt toate de același fel. Există grade de diferențiere a celulei canceroase și cu cât celula este mai diferențiată, adică mai tânără, cu atât este mai agresivă. Dezvoltarea este mai agresivă pentru că are capacitate de multiplicare și de răspândire mult mai mare decât o celulă matură” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică și managementul serviciilor medicale.

Simptomele cancerului colorectal

Pentru a depista la timp un cancer colorectal și a-l trata cu succes, pacienții trebuie să fie atenți la simptome precum tulburările de tranzit intestinal, balonarea, prezența sângelui în fecale, scăderea inexplicabilă în greutate, oboseala accentuată și durerea abdominală persistentă. Toate acestea trebuie semnalate medicului.

Emisiunea integrală dedicată cancerului colorectal poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult