Ce organe poate îmbolnăvi o tiroidă bolnavă?

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, explică impactul dezechilibrelor hormonale produse de o tiroidă bolnavă asupra întregului organism.

Tiroida este un organ important din corp care produce hormoni. Acești hormoni tiroidieni sunt denumiți triiodotironină (T3) și tiroxina totală (T4). Hormonii tiroidieni controlează o mulțime de funcții din corp, dar și metabolismul și creșterea. În momentul în care acești hormoni sunt în cantitate prea mică, vorbim despre hipotiroidism. Dacă sunt în cantitate prea mare, este vorba despre hipertiroidism. Dacă aceste situații nu sunt controlate prin terapii medicale, întregul organism poate avea de suferit.

Simptome de tiroidă bolnavă

De aceea, orice persoană care se confruntă cu îngrășare, constipație, depresie, lentoare, crampe musculare, piele uscată și sensibilitate la frig, ar trebui să-și facă analizele tiroidiene pentru că ar putea suferi de hipotiroidism. Pe de altă parte, semne precum nervozitatea, anxietatea, tulburările de somn, slăbiciunea, sensibilitatea la căldură, tremurăturile și palpitațiile ar putea anunța hipertiroidismul, situație care trebuie de asemenea investigată.

„Hormonii tiroidieni au un impact foarte larg asupra tuturor organelor și sistemelor. Vorbim de o problemă dată de afecțiunile glandei tiroide atunci când avem o disfuncție tiroidiană. Disfuncție tiroidiană înseamnă că tiroida produce prea mulți hormoni sau prea puțini hormoni tiroidieni. Vorbim de hipertiroidism sau de hipotiroidism.

Organe afectate de o tiroidă bolnavă

În hipertiroidism, putem avea afectarea inimii care poate să ducă până la aritmii, afectarea sistemului nervos central, cu anxietate și stări de nervozitate, afectarea sistemului digestiv, cu o motilitate exagerată și tendință spre diaree (scaune multe și nelegate) și o tendință la scădere în greutate. Există de asemenea un risc mai mare de osteoporoză.

Hipotirodismul sau deficitul de hormoni tiroidieni poate contribui la creșterea colesterolului, la un risc de afectare cardiacă, prin accentuarea riscului de boală cardiacă ischemică. Hipotiroidismul implică un risc de creștere în greutate și de acumulare de edeme. De asemenea, apare un risc de depresie și de dispoziție mai apatică.

Acestea sunt modificări pe care le produce dezechilibrul de hormoni tiroidieni. Acest aspect este important pentru că, dacă de exemplu, avem o tiroidită autoimună care nu afectează funcția tiroidiană, un hipotiroidism sau o hipertiroidie, dar care sunt corect tratate și este corectat dezechilibrul hormonal, nu avem niciun motiv să avem aceste tipuri de afecțiuni.

Și acesta este un lucru important pentru că lumea tinde să pună toate problemele din viață pe seama tiroidei. Adică, chiar dacă avem un hipotiroidism și este bine controlat, nu avem niciun motiv să pune pe seama tiroidei kilogramele în plus, problemele cu inima ș.a.m.d” ne-a declarat dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinologie.

Dr. Ruxandra Dobrescu are o experiență de 13 ani la Institutul Național de Endocrinologie „CI Parhon”, este doctor în medicină și cercetător științific.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult