Ce se întâmplă în creierul unei persoane cu depresie?

Răspunde la întrebări despre depresie și despre tratament psihiatrul Sorin Pletea.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în creierul unei persoane cu depresie?
Ce se întâmplă în creierul unei persoane care suferă de depresie? Răspunde psihiatrul Sorin Pletea, foto Shutterstock

Existența unui episod depresiv anterior crește probabilitatea de a face un nou episod de depresie. Anumite tipare de personalitate, lipsa de suport familial, anumite adicții, anumite pierderi pot duce la depresie. Am aflat de la psihiatrul Sorin Pletea ce se întâmplă în creierul unei persoane afectate de depresie dar și cum se tratează această boală.

 

CSÎD: Femeile și bărbații sunt afectați la fel de depresie?

Dr. Sorin Pletea: Incidența depresiei este de 2 ori mai mare la femei față de bărbați.

În creierul unei persoane cu depresie au loc modificări ale unor neutrotranmițători

CSÎD: Ce se întâmplă în creierul unei persoane care suferă de depresie?

Dr. Sorin Pletea: Există mai multe ipoteze care încearcă să explice ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când apare depresia.

Principala ipoteză e cea a monoaminelor; adică există o modificare, în anumite zone cerebrale, a concentrației serotoninei, norepinefrinei și a dopaminei. Alte cauze pot fi o modificare a concentrației glutamatului, a melatoninei sau o creștere a cortizolului (în condiții de stres prelungit).

Psihoterapia se folosește ca formă unică terapeutică în cazurile mai ușoare de depresie

CSÎD: Cum se poate restabili din nou echilibrul chimic pentru a atinge o stare normală?

Dr. Sorin Pletea: Restabilirea stării de eutimie (fără dispoziție depresivă) se poate face prin mai multe metode care pot fi folosite separat sau combinate.

Psihoterapia – se folosește în formele ușoare de depresie ca unică formă terapeutică sau se asociază medicației în celelalte grade de severitate ale depresiei (moderată sau severă). Poate fi individuală, de grup sau familială.

Cum se tratează medicamentos depresia

CSÎD: Ce tip de medicamente sunt mai des prescrise în depresie?

Dr. Sorin Pletea: Sunt mai multe tipuri de medicamente. Principalele sunt antidepresivele, care, la rândul lor, sunt împărțite, după mecanismul de acțiune, în mai multe grupe.

Cele mai folosite sunt antidepresivele inhibitoare ale recaptării serotoninei (SSRI). Aceste medicamente sunt eficiente și, în general, bine tolerate. Efectul antidepresiv al acestora apare după cca 10-14 zile și se evaluează la cca 4-6 săptămâni.

CSÎD: Ce alte medicamente sunt asociate antidepresivelor?

Dr. Sorin Pletea: Mai există și alte tipuri de medicații care pot fi folosite asociate antidepresivelor, în anumite situații, în tratamentul depresiei- benzodiazepinele, antipsihoticele, stabilizatoarele dispoziției sau terapia electro-convulsivantă.

Depresia se poate trata și cu medicamente naturiste?

CSÎD: Există remedii naturiste pentru depresie?

Dr. Sorin Pletea: Există anumite terapii alternative. Suplimente alimentare cu sunătoare sau vitamina D, acizi grași Omega 3 au fost folosiți pentru tratamentul depresiei dar rezultatele sunt inconstante.

Mai multe informații despre depresie puteți afla și în cadrul campaniei Să învingem depresia

Dr. Sorin Pletea, foto arhivă
Dr Sorin Pletea, psihiatru, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Nevoia de a face pe plac oamenilor
Nevoia de a face pe plac oamenilor
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân