Nevoia de a face pe plac oamenilor

Nevoia de a face pe plac oamenilor ne vine, uneori, foarte natural. Ideea e să nu uităm de noi.
  • Publicat:
Nevoia de a face pe plac oamenilor

Nevoia de a face pe plac celor dragi poate fi, uneori, o problemă pentru că, de multe ori, renunțăm la noi făcând asta. Și ne trezim că trebuie să alegem între a nu-i dezamăgi pe alții și a nu ne dezamăgi pe noi. Ce este, de fapt, mai important: dorința noastră sau nevoia de a face pe plac oamenilor din jur?

Nevoia de a mulțumi oamenii este un subiect complicat cu care poate că mulți dintre noi ne-am confruntat, la un anumit nivel. Iată ce vă sugerăm să faceți pentru a diminua această problemă:

În primul rând, începeți prin a acorda o atenție deosebită propriei experiențe. Conștientizarea este esențială; fără conștientizare, vom continua să acționăm după modelele noastre obișnuite de a face pe plac tuturor oamenilor. Observați când vă abateți de la convigerile voastre și când vă „prefaceți”, devenind persoana care știți că ar fi dorită de ceilalți. Dacă nu devenim conștienți de eforturile noastre inconștiente de a fi plăcuți, nu le putem schimba.

Dacă te întrebi de unde vine această nevoie de a le face pe plac celorlalți, unii specialiști spun că, evident, din copilărie. Poate am îneles că putem fi iubiți doar dacă le facem pe plac celor din jur, adică nu am avut parte de afecțiune necondiționată. Dar, nu povestim despre asta acum!

Mai mult, când observați că ați accesat din nou nevoia de a face pe plac cuiva, luați în considerare posibilitatea de a vă plăcea și pe voi înșivă. Dacă vă ajută, puteți închide ochii, pentru a nu vedea persoana pe care credeți că o dezamăgiți. Acum, spuneți adevărul, nicidecum ceea ce credeți că ar vrea celălalt să audă. Amintiți-vă, totul se poate spune frumo, cu blândețes. Nu încercați să vă explicați sentimentele. Ce este cel mai important în aceste momente este că deținem propria noastră experiență, fără a învinui sau a ne apăra. Onestitatea este cea mai bună politică.

Cei mai mulți dintre noi cădem pradă obiceiului de le face pe plac oamenilor, pe propriul nostru risc, într-un fel sau altul. Să ai grijă de ceilalți nu este un lucru rău și nu suntem răi pentru că facem sau vrem să facem asta, dar ne lovim de probleme atunci când a avea grijă de ceilalți vine pe primul plan, înaintea îngrijirii noastre.

Nu uitați, de fiecare dată când accesăm nevoia de a le face pe plac oamenilor ne întărim convingerea că nu este bine să fim cine suntem cu adevărat și că singura modalitate de a fi acceptați este să devenim cine își dorește altcineva să fim. Acest lucru ne ține blocați în aceleași tipare eronate. Și mai rău, ne poate face să ne simțim fundamental iubiți și ne-iubiți, crezând că iubirea noastră depinde de disponibilitatea și capacitatea noastră de a le face pe plac celorlalți.

Nu dobândim această nevoie peste noapte și nici nu ne recuperăm peste noapte. Este un proces. Începem cu pași mici, exersând zi de zi. Poate astăzi reușim să îi spunem chelneriței, frumos, că nu ne-a adus ceea ce am comandat sau anunțăm un prieten că nu vrem să facem o plimbare pentru că este foarte frig. De fiecare dată când exersăm, devine puțin mai ușor și deprinderea de a ne exprima nevoile devine din ce în ce mai puternică.

Cu cât învățăm mai mult să ne exprimăm nevoile, cu atât mai mult simțim că merităm să o facem. De fiecare dată când alegem să fim autentici, mai degrabă decât să fim plăcuți, experimentăm un sentiment de putere, respect de sine și fundament. Mai mult, ajungem să construim relații care sunt în mod corespunzător întemeiate și reale, bazate pe adevăr și, prin urmare, demne de încredere. Tocmai ceea ce încercăm să creăm prin a face pe plac oamenilor, dar, ironic, nu reușim. Cel mai important, construim o relație cu noi înșine care denotă iubire de sine și este de neclintit. Pentru că, până la urmă, cea mai importantă și mai lungă relație din viața noastră este nu cu noi înșine!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”