Hemoroizi – cauze, simptome, tratament medical şi remedii naturiste

Hemoroizi - o problemă de care multe persoane se jenează, dar care se tratează la medicul proctolog. Iată ce soluţii de tratament există!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hemoroizi - cauze, simptome, tratament medical şi remedii naturiste

Hemoroizi – o problemă extrem de frecvent întâlnită. Cu toate acestea, oamenii sunt încă prea ruşinaţi pentru a solicita ajutor pentru senzaţia dureroasă ca o arsură, mâncărimea şi hemoragia cauzate de aceştia. Ca o regulă generală, medicii spun că ar trebui să evitaţi produsele eliberate fără reţetă care au ingrediente a căror denumire se termină în „caină”, deoarece acestea pot, într-adevăr să producă o ameliorare imediată însă, dacă sunt folosite în mod regulat, agravează iritaţia.

Ce sunt hemoroizii şi de câte tipuri sunt

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului şi anusului, care provoacă durere, mâncărime şi, ocazional, hemoragii. Hemoroizii apar atunci când venele rectului sau anusului se dilată, provocând sângerare. De asemenea, hemoroizii se pot inflama sau la nivelul lor se pot forma cheaguri de sânge (trombi).

Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni şi hemoroizi externi.

Hemoroizii interni, cel mai frecvent tip de hemoroizi, se dezvoltă în anus, nu cauzează durere dar pot apărea sângerări minore.


FOTO: medicinenet.com

Hemoroizii externi sunt, din contră, dureroşi şi pot, la rândul lor să sângereze.


FOTO: medicinenet.com

Ambele forme de hemoroizi se pot transforma în hemoroizi prolabaţi (care devin proeminenţi la exterior), formându-se o gâlmă moale.

Din ce cauze apar hemoroizii şi care sunt factorii de risc

Principalul factor care conduce la apariţia hemoroizilor este reprezentat de creşterea presiunii în venele regiunii anorectale. Aceasta se întâmplă în special în timpul sarcinii, al ridicării frecvente a unor greutăţi mari sau în timpul eforturilor repetate depuse la defecaţie. Constipaţia poate determina apariţia sau agravarea hemoroizilor.

De asemenea, statul prelungit pe scaun şi vârsta pot contribui la apariţia hemoroizilor.

La un număr redus de persoane, hemoroizii apar din cauza presiunii crescute din vena portă (vena mare a abdomenului care drenează sângele viscerelor intestinale spre ficat).

Medicul este cel care poate realiza distincţia dintre hemoroizii obişnuiţi şi dilataţiile venoase care apar în această boală.

Simptome hemoroizi

Hemoroizii pot sângera, de obicei după ce persoana a avut scaun, cu apariţia unor urme de sânge pe hârtia de toaletă sau în materiile fecale. Sângele poate face ca apa din vasul de toaletă să devină roşie, însă cantitatea de sânge pierdută este de obicei mică, iar hemoroizii conduc rareori la anemie severă produsă de hemoragie.

Când hemoroizii sunt proeminenţi la nivel anal, aceştia trebuie uneori să fie împinşi înapoi cu blândeţe folosind degetul sau se pot interioriza de la sine.

Hemoroizii se pot umfla şi pot deveni dureroşi atunci când suprafaţa lor este lezată sau când în interiorul lor se formează un cheag de sânge. Mai rar, hemoroizii pot conduce la eliminarea de mucus şi determină senzaţia că rectul nu este complet golit după ce persoana a avut scaun.

Mâncărimea care apare în regiunea anală (pruritul anal) nu reprezintă de obicei un simptom al hemoroizilor, însă aceasta poate să apară în cazul în care prezenţa hemoroizilor face ca igiena anală să fie deficitară.

Ce analize sunt indicate pentru diagnosticul de hemoroizi

Medicul poate stabili cu uşurinţă diagnosticul de hemoroizi atunci când aceştia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspecţiei anusului şi rectului. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la a stabili dacă pacientul ar o boală mai gravă, cum ar fi o tumoră.

Cum se tratează hemoroizii

Hemoroizii care sângerează se pot trata prin injectarea unei substanţe care determină formarea locală de ţesut fibros, procedură numită scleroterapie injectabilă.

Hemoroizii interni de dimensiuni mari şi cei care nu răspund la scleroterapia injectabilă pot fi ligaturaţi folosind benzi speciale de cauciuc (o procedură numită bandare). Benzile determină rducerea dimensiunilor hemoroizilor şi căderea acestora, fără apariţia durerii. Tratamentul se aplică de obicei numai pentru un singur hemoroid odată, la intervale de cel puţin două săptămâni, scrie mayoclinic

Hemoroizii interni pot fi distruşi şi cu ajutorul laserului (disctrucţie cu laser), luminii infraroşii (fotocoagulare cu infraroşii) sau curentului electric (electrocoagulare).

Dacă toate aceste proceduri terapeutice nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical pentru extirparea hemoroizilor. Însă operaţia poate produce dureri intense.

În prezent sunt evaluate tehnici noi, mai puţin dureroase, cum ar fi ligaturarea arterială a hemoroizilor  efectuată sub ghidaj Doppler, în care arterele hemoroidale sunt identificate şi ligaturate, reducând astfel aportul sanguin hemoroidal. O altă metodă este capsarea circumferenţială a hemoroizilor.

Remedii naturale pentru hemoroizi

Unele remedii mai mult sau mai puţin eficiente nu sunt atestate ştiinţific şi nu funcţionează în toate cazurile, deci trebuie să consultaţi medicul înainte de a lua o hotărâre.

Iată câteva astfel de remedii naturale contra hemoroizilor.

Confortul vine de la căldură

Faceţi o baie cu apă caldă. Ar trebui să staţi cu genunchii îndoiţi permiţând o expunere cât mai amre a zonei anale la apa caldă. Acest lucru ar putea ameliora durerea, facilitează circulaţia sângelui în zona respectivă şi ajută la reducerea venelor dilatate.

Pentru hemoroizii externi, puteţi să folosiţi un pliculeţ cald, umed, de ceai. Căldura calmează iar acidul tanic din ceai ajută la reducerea durerii şi inflamaţiei, favorizând şi coagularea care stopează hemoragia.

Staţi pe gheaţă

Umpleţi o pungă de plastic rezistentă cu gheaţă, înfăşuraţi-o într-o bucată de material textil vechi şi aşezaţi-vă pe ea. Frigul contractă vasele umflate, oferind o calmare puternică. Nu staţi mai mult de 20 de minute cu şezutul pe gheaţă.

Tamponaţi, nu scărpinaţi!

Înmuiaţi un tampon de vată în hamamelis nedistilat şi aplicaţi pe hemoroizi. Acesta este bogat în taninuri, care produc contracţia vaselor de sânge. Puţină vaselină, care este inclusă în multe dintre tratamentele hemoroidale eliberate fără prescripţie, poate ajuta la calmarea zonei.

Vitamina E lichidă şi uleiul din germeni de grâu au ambele reputaţia de a fi eficiente. Puneţii-le pe un tampon de vată şi aplicaţi de câteva ori pe zi.

Dacă o puteţi găsi într-un magazin de produse naturiste, încercaţi o alifie care conţine tătăneasă şi gălbenele, ce calmează şi favorizează vindecarea. Oricât de ciudat ar putea să vă pară, o cataplasmă cu cartof ras are efect astringent şi calmant.

Leneviţi puţin

De câteva ori pe zi găsiţi o canapea confortabilă, întindeţi-vă şi puneţi-vă picioarele mai sus. Ce este bun pentru nervii dumenaqvoastră tensionaţi este bun şi pentru hemoroizi. În această postură calmantă, micşoraţi greutatea de pe zona anală suprastresată. În acelaşi timp, îmbunătăţiţi şi circulaţia.

Cerealele sunt bune

Este bine să aveţi mai multe fibre în dietă. Cercetările au arătat că o dietă bogată în fibre poate reduce semnificativ simptomele hemoroizilor, inclusiv durerea şi hemoragia. Alimentele bogate în fibre includ pâinea din cereale integrale, fructele şi legumele proaspete, orezul brun şi fructele oleaginoase.
Atunci când includeţi mai multe fibre în regimul alimentar, trebuie să vă menţineţi bine hidratat pentru a evita constipaţia. Asiguraţi-vă că beţi suficiente lichide astfel încât urina să fie de culoare galben-pal.

Cum pot fi preveniţi hemoroizii

Orice persoană care stă timp îndelungat pe un scaun trebuie să facă puţină mişcare din când în când. Dacă sunteţi obosit la birou, luaţi o pauză şi plimbaţi-vă timp de 5 minute la fiecare oră. De fiecare dată când vă ridicaţi, uşuraţi presiunea rectală care duce la apariţia hemoroizilor.

Ridicările de greutăţi mari exercită presiune asupra zonei anale. Dacă sunteţi solicitat la ridicarea unui pat sau şifonier, scuzaţi-vă susţinând că vă doare spatele şi cereţi ajutoare.

Dacă obişnuiţi să faceţi exerciţii cu greutăţi atunci când mergeţi la sala de forţă, evitaţi genuflexiunile. De fiecare dată când vă ghemuiţi şi apoi vă ridicaţi, puneţi rpesiune directă pe rect. Evitaţi, de asemenea, orice exerciţiu care implică statul în şezut perioade lungi de timp, cum ar fi folosirea unei biciclete staţionare.

Politica sălii tronului. Cheia evitării hemoroizilor nu este forţatul, aşa că scuzaţi-vă ori de câte ori este nevoie şi mergeţi la toaletă. Problema cu amânatul este că duce la constipaţie, ceea ce, bineînţeles, înseamnă că trebuie să vă forţaţi mai mult atunci când mergeţi la toaletă. Şi aşa apar hemoroizii.

Ţineţi cont şi de faptul că hârtia igienică folosită ar trebui să nu conţină parfum şi nu ar trebui să fie colorată, deoarece astfel de substanţe pot fi iritante.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”