Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Denumire științifică: Hamamelis virginiana
Denumire populară: Hamamelis, Hamamelis Virginiana, Plante Medicinale
Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Descriere

Arbore nord-american, hamamelisul este cultivat pentru calităţile ornamentale ale păienjenişului de flori şi ale frunzelor sale mari şi ovale. Florile gălbui cresc în mănunchiuri la joncţiunea ramurilor cu frunzele, în timpul iernii. Poartă fructe maronii alcătuite din capsule mici, care se deschid şi eliberează seminţele.

În scop medicinal se utilizează scoarţa şi frunzele de hamamelis.

Frunzele se culeg în timpul verii, înainte de a deveni maronii iar scoarţa se recoltează toamna sau primăvara.

Odată uscate, frunzele şi scoarţa de hamamelis sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte lichide şi uscate şi tincturi.

 

Compoziţie

Frunzele şi scoarţa de hamamelis deţin tanini, flavonoide şi o cantitate mică de ulei esenţial.

Acţiune

Substanţele benefice din hamamelis au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, vasoconstrictoare şi tonice vasculare.

Indicaţii terapeutice

Hamamelisul este indicat în tratamentul eczemelor, tromboflebite, ulcere varicoase, varicozitati, hemoragii post traumatice, hemoroizi, varice esofagiene, contuzii, hemoragie intra oculară, varicocel, orhita, eritemului (o înroşire a pielii datorată dilatării vaselor sangvine), pentru tratarea problemelor circulatorii precum durerile din gambe etc.

O formulă cu hamamelis a fost găsită ca fiind eficientă împotriva bacteriei Staphylococcus aureus şi a ciupercii Candida albicans.
Calităţile antibacteriene şi calmante ale plantei o recomandă ca ingredient în ape de gură sau coliruri.

Administrare:

În tratamentul problemelor circulatorii şi al hemoroizilor -Puneţi 10 g la 1 I de apă clocotită, lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute şi beţi 1-2 câni pe zi.

În tratamentul igienei orale deficitare – infuzie: puneţi 2 g de frunze uscate la o cană cu apâ clocotită. Lăsaţi sâ infuzeze timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Clătiţi gura, apoi înghiţiţi sau folosiţi pentru gargară, de 1-2 ori pe zi.

În tratamentul problemelor circulatorii, al hemoroizilor şi inflamaţiilor se folosesc geluri sau unguente, care se aplică prin masaj pe zona afectată, o dată pe zi, apă de hamamelis (se aplică de 1-2 ori pe zi) sau tinctură de hamamelis (adăugaţi 200 g de scoarţă uscată şi măcinată la 1 I de alcool 40% şi păstraţi amestecul într-o sticlă de culoare închisă, sterilizată, amestecaţi 20 ml de tinctură cu 100 ml de apă si aplicaţi pe venele varicoase.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Se pare că hamamelisul nu este toxic, însă poate provoca alergii de contact.

Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie sâ evite ingerarea de produse din hamamelis

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”