10 carbohidraţi buni care te ajută să slăbeşti

Carbohidraţii nu trebuie eliminaţi din regimul alimentar zilnic: unii îngraşă, alţii sunt foarte buni. Află care sunt carbohidraţii care te ajută să slăbeşti!
  • Publicat:


De ani întregi tot auzim că trebuie să eliminăm complet carbohidraţii din dietă.

Este adevărat, carbohidraţii îngraşă, însă nu toţi favorizează depunerile de grăsime.

Se pare că unii dintre ei chiar ajută la pierderea kilogramelor în plus!

Carbohidraţi care te ajută să slăbeşti

Galerie foto

vezi galeria
10 foto

Orz

Fiind o cereală integrală, orzul poate creşte nivelul hormonilor asociaţi cu senzaţia de saţietate. Cercetătorii suedezi au descoperit că boabele de orz fierte pot modifica bacteriile din flora intestinală, ceea ce îţi poate accelera metabolismul. Cercetătorii au descoprit că această cereală bogată în fibre poate atenua senzaţia de foame. Poţi includ orzul la micul dejun, în salate, supe sau chiar în produse de patiserie!

Popcorn

Înlocuieşte chipsurile cu popcorn data viitoare când ai chef de o mică gustare (evident nu popcorn-ul la pliculeţe din comerţ ce conţin aditivi si conservanţi, ci popcorn-ul realizat simplu din boabele de porumb fără arome nenaturale). Într-un studiu care a comparat senzaţia de saţietate pe termen scurt generată de aceste două populare gustări, experţii în sănătate au descoperit că majoritatea voluntarior au raportat o senzaţie mai puţin accentuată de foame după ce au consumat popcorn. Dacă resimţi mai puţin senzaţia de foame, vei avea tendinţă să mănânci mai puţin, deci mai puţine calorii!

Quinoa

Această super cereală conţine de aproape două ori mai multe fibre ca celelalte, iar nutrienţii săi sunt eliberaţi mai încet în sânge, menţinând nivelul glicemiei sub control şi acceleraând metabolismul. De asemenea, în comparaţie cu alte alimente modificate pentru a nu conţine gluten, quinoa este de ajutor la dietă.

Năut prăjit

Năutul ar trebui să se afle în capul listei tale când vine vorba de gustări, datorită conţinutului ridicat de proteine şi fibre. Un studiu din 2014 susţine că un consum regulat de leguminoase – o familie de legume care include năutul, fasole, mazărea şi lintea – poate preveni mâncatul excesiv şi poate ţine sub control greutatea. Cum poţi obţine o gustare delicioasă şi crocant? Amestecă năutul hidratat cu o lingură de ulei de măsline şi condimente şi coace-l timp de 40 de minute la cuptor!

Cartofi dulci

Păstrează  la îndemână aceste legume pentru momentele în care ai poftă de carbohidraţi şi de ceva dulce! Un cartof dulce mediu conţine aproape 27 de grame de cabohidraţi şi s-a demonstrat că poate creşte nivelul adiponectinei, un hormon care reglează glicemia şi accelerează metabolismul. În plus, nu conţin grăsimi şi au mai puţin calorii şi sodiu decât cartofii clasici.

Biscuiţi din secară integrală

Când ai poftă de carbohidraţi iată ce ar trebbui să mănânci pentru a-ţi ţine sub control pofta de mâncare: biscuiţi din secară.  Aceştia au un conţinut ridicat de fibre şi puţine grăsimi. Cercetătorii suedezi au descoperit că pâinea din secară integrală este printre cele mai eficiente metode de regla glicemia şi pofta de mâncare.

Experţii în nutriţie de la Universitatea Penn State reduc cereale integrale şi pentru reducerea circumferinţei taliei şi a procentului de grăsime abdominală. 50 de bărbaţi şi femei care suferă de obezitate au urmat o dietă săracă în calorii timp de 12 săptămâni . Grupul care a consumat mai multe cereale integrale au arătat o scădere semnificativă a procentului de grăsime abdominală, în comparaţie cu grupul care a consumat cereale procesate.

Cereale integrale la micul dejun

Cerealele integrale şi micul dejun sunt o combinaţie câştigătoare! Acestea un conţinut scăzut de grăsimi şi conţin multe fibre – secretul unei talii de viespe! Studiile arată că persoaneme care consumă mai multe cereale integrale au un indice de masă corporal mai mic şi un procent redus de grăsime abdominală. 

Iaurt grecesc

Deşi acest produs lactat nu pare a fi un carbohidrat tipic, zaharurile naturale din lapte (carbohidraţi cimpli) ar putea fi un motiv de îngrijorare, dar nu ar trebuie.  Această gustarea cremoasă te poate ajuta să scapi de kilogramele nedorite. Cercetătorii au descoperit că iaurtul grecesc (alături de o dietă cu puţin calorii) poate reduce indicele de masă corporală şi procentul de grăsime corporală. Grăsimile sănătoase şi proteine pot preveni scăderea nivelului glicemiei, ceea ce va ţine pofta de dulce la distanţă.

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt o opţiune bună în diete. Carbohidraţii complecşi nu conferă doar senzaţie de saţietate, ci şi multă energie. Fii atentă la tipul de fulgi de ovăz , alege variantele bio fără îndulcitori şi arome. Poţi folosi scorţişoar, unt de migdale sau zahăr de cocos pentru aromă.

Orezul brun

Orezul brun este un aliment hrănitor cu un aport de doar circa 100 calorii la 100 grame. Orezul brun furnizează organismului nutrienţi precum magneziu, fosfor, vitaminele B1, B3 si B6, fier, zinc, proteine şi fibre – care contribuie la reglarea senzaţiei de foame. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”