Obiceiul japonez sănătos care îți reface creierul. Îl recomandă și prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea

Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea a menționat într-una dintre edițiile CSID.RO un obicei extrem de sănătos pentru sănătatea creierului.

În intervenția sa live din emisiunea CSID.RO Live, prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea a trecut în revistă câteva dintre obiceiurile nocive pentru creier, dar și un obicei sănătos, care poate reface creierul.

„Sunt foarte multe probleme adictive. Noi încercăm să biciuim creierul ca să obținem mai multe de la el, practic îl stoarcem ca pe o lămăie. Și creierul nostru suferă. Tutunul, zahărul, cafeaua înexces, mierea în exces, E-urile care fac mâncarea mai gustoasă nu ajută creierul. Aceste elemente de comportament nu merg împreună cu dezvoltarea cerebrală. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie să îi dăm ceea ce îi place. Nu trebuie să îl forțăm.

Există o vorbă în limba română: dacă mai mulți îți spun că ai băut, du-te și te culcă. Așa e și cu creierul: dacă e obosit, lăsați-l să doarmă.

Japonezii au introdus un obicei sănătos, cel al somnului de prânz. Dacă unui angajat îi vine să moțăie la birou, e bine să fie lăsat pentru că asta înseamnă că se reface cerebral” spune prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea.

De altfel, somnul este unul dintre cele mai valoroase obiceiuri pentru creier. Este benefic pentru neuroplasticitate și pentru eliminarea prin sistemul glimfatic a deșeurilor care se produc și de care sistemul nervos central trebuie să scape.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult