Menopauza, o etapă de viață cu provocări și soluții

Menopauza, o etapă de viață cu provocări și soluții. Iată ce trebuie să știi.
  • Publicat:

La 40 de ani poate începe perioada naturală de tranziție între cea fertilă și menopauză. Se numește premenopauză (sau perimenopauză) și durează în medie între 4 și 6 ani. Asta nu exclude posibilitatea ca, în unele cazuri, să dureze câteva luni ori chiar zece ani. Iată de ce menopauza este o etapă de viață cu provocări și soluții.

Menopauza, o etapă de viață cu provocări și soluții

Premenopauza se sfârșește atunci când au trecut 12 luni în care femeia nu a mai avut deloc menstruație.
Din a doua jumătate a acestei perioade de tranziție încep să apară și simptomele clare și atât de neplăcute ale menopauzei.

Pe parcursul trecerii de la perioada fertilă la menopauză modificările care apar pot fi subtile sau de-a dreptul evidente. Prima modificare o reprezintă menstrele neregulate la care ne-am referit deja.

Provocările menopauzei

Bufeurile și problemele în ceea ce privește somnul – frecvente la premenopauză, bufeurile se manifestă cu frecvență, durată și intensitate variabile. Acestea, alături de transpirațiile nocturne, creează probleme în privința somnului,.

Problemele vaginale și vezicale – din cauza scăderii nivelului de estrogen, țesutul vaginal își pierde lubrifierea și elasticitatea, ceea ce face ca actul sexual să fie dureros. Din același motiv, femeia devine vulnerabilă în fața infecțiilor vaginale și urinare. Mai mult, pierderea tonusului tisular poate contribui la instalarea incontinenței urinare.

Scăderea densității osoase – tot ca urmare a reducerii nivelului de estrogen scade și densitatea osoasă, ceea ce crește riscul de osteoporoză, o afecțiune care se caracterizează prin fragilitate la nivelul oaselor.

Modificările nivelului de colesterol – scăderea nivelului de estrogen duce la nedorite modificări în ceea ce privește nivelul colesterolului „rău” din sânge, cel care ridică gradul de risc al bolilor de inimă. Și asta concomitent cu declinul colesterolului „bun”, aproape inevitabil pe măsura înaintării în vârstă, ceea ce înrăutățește și mai mult lucrurile.

Modificările funcției sexuale – în timpul premenopauzei, excitația sexuală și dorința vor avea de suferit și ele, din păcate.

Schimbările bruște de dispoziție – problemele în ceea ce privește somnul, bufeurile, transpirațiile nocturne și afectarea vieții sexuale determină în cele mai multe cazuri schimbări de dispoziție, uneori de-a dreptul dramatice, care merg până la iritabilitate accentuată și/sau depresie.

Soluții pentru o tranziție mai ușoară

Pentru toate aceste cazuri, există opţiunea ca femeile să recurgă la substituţie hormonală, recunoscută ca fiind un aliat important împotriva osteoporozei şi a simptomelor neplăcute ale menopauzei precum bufeurile, stările de indispoziţie, acumularea kilogramelor în plus. De asemenea, unii specialişti susţin că terapia de substituţie hormonală scade riscul de cancer genital. Terapia de substituţie hormonală este, în unele ţări europene, îmbrăţişată de multe femei chiar şi la vârsta a treia.

Urmărește CSID.ro pe Google News