Fructele, bune sau rele? Află răspunsul din pastila de dietă!

În materialul video, Beatrice Osanu, redactor-șef CSID.RO, îți explică beneficiile pe care le au fructele, dar și riscurile consumului excesiv.
  • Publicat:

A venit vara, a venit și sezonul în care poți consuma fructele delicioase. Iar oferta piețelor este fabuloasă: caise, cireșe, căpșuni, vișine, fructe de pădure, pepene, piersici, corcodușe, mere sau pere de vară.

Acestea ar trebui să facă parte din meniu tău zilnic. Motivul? Fructele conțin nutrienți, fibre și apă și pot reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă.

Însă nu te repezi să mănânci kilograme în fiecare zi, chiar dacă prețul este tot mai mic. Aceasta pentru că fructele consumate în cantități mari te pot îngrășa. O porție corectă poate cântări în jur de 80-100 de grame.

Dacă ești activ și ai o dietă variată, cu legume, carne slabă, lactate fermentate și cereale, două porții de fructe pe zi sunt de ajuns.

Dacă vrei să slăbești, alege fructe care au cele mai puține calorii la suta de grame. Din această categorie fac parte fructele de pădure (afine, zmeură, coacăze), piersicile, căpșunile, pepenele, prunele, merele, cireșele, zmeura și merele.

La polul opus, fructele care conțin cele mai multe calorii sunt strugurii.

Cât privește nutrienții din fructe, printre cele mai sănătoase, bogate în nutrienți, se numără căpșunile, fructele de pădure și merele, alături de citrice.

Atenție însă, chiar și la fructele cu mai puține calorii. Consumă-le ca atare și nu sub formă de sucuri. Dacă nu consumi pulpa, sucul proaspăt îți va crește glicemia și se va transforma în grăsime abdominală. Aceasta din cauza conținutului de fructoză care se absoarbe rapid în lipsa fibrelor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult