Dr. Viorica Rădoi: despre telomeri și îmbătrânire

Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, explică legătura dintre telomeri și îmbătrânire.

Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, a fost unul dintre invitații emisiunii CSID.RO Live din 8 aprilie, ediție dedicată terapiilor antiaging și consumului de vitamina D. În cadrul emisiunii live moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, dr. Viorica Rădoi a explicat importanța menținerii telomerilor în stare cât mai bună. Aceștia contribuie semnificativ la împiedicarea degradării premature a organismului.

Telomerii sunt capetele cromozomilor care sunt molecule de ADN.  Telomerii protejează cromozomii împotriva deteriorării pe măsură ce celulele se divizează şi cresc. Însă telomerii se pot scurta prematur și nu mai pot proteja cromozomii în anumite condiții. Acesta este unul dintre mecanismele deteriorării celulare și împlicit ale îmbătrânirii premature.

„Prin descifrarea acestor procese, încercăm să identificăm foarte multe fenomene care au loc în corpul nostru. Acestea sunt influențate pe de o parte de moștenirea genetică și pe de altă parte de stilul nostru de viață. Telomerii sunt preferații mei din genetică. Ei sunt să spunem niște căpăcele care ne protejează cromozomii, adică materialul nostru genetic, de tocire. Fiecare diviziune celulară înseamnă scurtarea acestor telomeri, iar aceștia se scurtează odată cu înaintarea noastră în vârstă.

Îmbătrânirea înseamnă că am ajuns la un prag la care telomerii nu mai sunt funcționali, s-au tocit. Iar materialul nostru genetic, din organizat (așa cum ar trebui să fie în fiecare celulă din corpul nostru) devine dezorganizat, iar celula moare” explică mecanismul deteriorării organismului dr. Viorica Rădoi.

Mai multe informații despre telomeri și cum îi puteți menține în stare funcțională puteți afla din intervenția video a medicului primar genetician Viorica Rădoi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Viorica Rădoi - Medic primar genetică medicală
Dr. Viorica Rădoi este medic primar genetică medicală, doctor în științe medicale, șef de lucrări la Catedra de Genetică Medicală a UMF Carol Davila București. Absolventă a Universitații de Medicină și Farmacie Carol Davila București, cu o experiență de peste 15 ani în genetică medicală, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar genetică medicală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult