De ce sunt importanți telomerii pentru sănătate: explică dr. Radu Ursu

Șef lucrări dr. Radu Ursu, medic genetician, vorbește pe larg în interviul video despre telomerii și care este importanța acestora pentru sănătate.
  • Publicat:

Telomerii sunt parte componentă importantă din organismul uman. Aceștia sunt situați la capetele cromozomilor și protejează capetele acestora. Specialiștii au comparat telomerii cu acele componente micuțe de plastic de la capătul șireturilor: odată ce acestea se rup, șireturile se destramă. În mare, același lucru se întâmplă și la nivelul cromozomilor.

Telomerii se scurtează cu fiecare diviziune celulară și au un rol important în funcționarea celulară. Dacă un telomer se scurtează prea repede și ajunge la o dimensiune prea mică, celulele mor mai repede sau nu se mai pot replica.

Fenomenele sunt mult mai complicate: lungimea telomerilor poate fi menținută cu ajutorul unei enzime, telomeraza. Însă aceasta este secretată în cantități mici de către celule. Astfel, acestea ajung să îmbătrânească și să moară, fără a se mai putea diviza în timp. Astfel, se produce unul dintre mecanismele îmbătrânirii.

Telomerii: ce îi afectează?

Telomerii pot fi afectați de mai mulți factori, iar acești fac parte dintr-un stil de viață dezechilibrat. Stresul cronic, sedentarismul și toxinele pot afecta lungimea telomerilor și pot grăbi îmbătrânirea celulară. Astfel, pot apărea mult mai repede bolile cronice, infecțiile, dar și semnele de îmbătrânire de la nivelul pielii.

În ultimii ani, telomerii sunt intens cercetați, scurtarea lor accelerată fiind un indicator al degenerării rapide a organismului. În interviul video, șef lucrări dr. Radu Ursu, medic genetician, explică importanța telomerilor pentru sănătate, dar și ce putem face pentru a preveni scurtarea lor accelerată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult