CSID.RO LIVE, 6 mai: soluții pentru căderea părului; colesterolul și riscul cardiovascular

CSID.RO LIVE, 6 mai, va aborda două subiecte: soluții pentru căderea părului; colesterolul și riscul cardiovascular.

Invitații emisiunii CSID.RO LIVE din 6 mai, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, sunt: dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, dr. Oltjon Cobani, medic primar chirurgie plastică, dr. Monica Trofin, medic specialist cardiolog, dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.

Dr. Viviana Iordache: E normal ca o persoană la 40 de ani să aibă jumătate din părul de la 20

Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, despre căderea părului în cazul celor cu COVID-19: Sunt 3 mecanisme: în primul rând este cel imunologic, aceasta este mai masivă la persoanele care fac forme mai serioase, al doilea este în pierderile de substanțe nutritive în cazul celor de la terapie intensivă, iar al treilea apare la pacienții care au nevoie de tratament cu dexametazonă.

Toată lumea pierde păr, e normal ca o persoană la 40 de ani să aibă jumătate din părul de la 20, asta nu e considerată boală.

Persoanele care au anemii trebuie să-și ajusteze dieta: spanacul, salatele și frunzele verzi, iar dacă lipsa e accentuată să ia suplimente.

Trebuie să bem multe lichide, să consumăm frunze și legume verzi pentru tot complexul de vitamine. De asemenea, există în farmacii loțiuni pentru căderea părului.

Dacă avem dieta corectă și încercăm soluțiile din farmacii, atunci trebuie să mergem la medic specialist.

Nu trebuie să se aplice pe cap uleiuri grase. Tot ce înseamnă grăsime la nivelul scalpului va însemna pierdere de păr.

Dr. Oltjon Cobani: Procedura PRP e simplă

Dr. Oltjon Cobani, medic primar chirurgie plastică: Procedura PRP este simplă, se face anestezie locală și se injectează în zona în care dorim să facem. E bine să fie repetat de 3 ori la 3-4 săptămâni. E cel mai eficient tratament în acest fel.

Dacă căderea părului e conectată cu o anumită afecțiune, trebuie să rezolve mai întâi acea afecțiune. Căderea părului poate apărea în diverse situații: hormonal, după vârsta de 40 de ani, bolile autoimune. Se fac mai întâi analize pentru a verifica dacă există o boală de fond.

Dr. Monica Trofin, medic specialist cardiolog, despre colesterolul crescut

Colesterolul este o moleculă organică care se găsește în mod natural în organism.

Creșterea colesterolului este cauzată de consumul de grăsimi saturate, alimente de tip fast-food.

Există studii care arată o relație între colesterol și bolile cardiace. Dieta de tip mediteraneeană scade incidența bolilor cardiace. Măslinele, uleiul de măsline, peștele, nucile sunt în această dieta mediteraneeană.

Recomandăm un screening al profilului lipidic complet: adică colesterolul și trigliceridele, după vârsta de 20 de ani.

Deși în ultimii ani văd în ambulator care își fac screening ca să vadă dacă se pot apuca în siguranță de sport. Mișcarea e benefică, crește calitatea vieții, recomand mișcarea aerobă. Practicată cu consecvență chiar are efecte benefice.

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog: Când e nevoie de intervenție

Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie intervențională, Sanador.

Depunerile de colesterol se produc pe toate vasele din organism. Dacă acest surplus de colesterol este asociat cu diabet, simptomatologia va fi mai evidentă.

Pacienții dacă sesizează agravarea durerii odată cu scăderea efortului trebuie să meargă la medic.

Depunerile de colesterol la membrele inferioare duc la crampa în gamba piciorului. Cu cât amânăm și ne facem ca nu simțim, cu atât lucrurile de agravează.

Prima durere în piept e foarte importantă pentru prezentarea la medic.

Depunerile de colesterol se asociază cu stresul, hipertensiunea, diabetul. Ar fi important de educat copiii și pe noi, adulții, în ceea ce privește un stil de viață sănătos.

Cardiologia intervențională are șansa de a pune diagnosticul, dar și de a trata. Coronarografia e o vizualizare a arterelor coronare. Atunci când găsim îngustări importante, în anumite zone anatomice, atunci apare indicația de rezolvare a acestor stenoze.

Dacă nu sunt îndepărtate aceste plăci, consecințele sunt grave. Atâta timp cât celulele cardiace nu au primit oxigen și glucoză, se va instala insuficiența cardiacă.

Recomandăm pacienților să se prezinte la medic de la primele simptome.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Monica Trofin - Medic specialist cardiologie
Dr. Monica Trofin este Medic specialist cardiologie și și-a definitivat formarea profesională în clinici renumite din Europa – Institutul Inimii Berlin, Institutul Inimii Leipzig, Institutul Inimii Munchen, Germania și Grupul Hirslanden din Zurich, Elveția. În 2018 a decis să practice cardiologia ...
citește mai mult
Dr. Oltjon Cobani - Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Doctor Oltjon Cobani este unul dintre cei mai căutaţi medici specialişti în chirurgia plastică şi estetică din România. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Dr. Cobani Oltjon a urmat rezidențiatul în chirurgie plastică-estetică și microchirurgie ...
citește mai mult
Dr. Rodica Niculescu - Medic primar cardiologie intervențională
Dr. Rodica Niculescu este Medic primar Cardiologie și Șef Departament Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalul Clinic SANADOR din București. EDUCAȚIE 1994: Stagiu de 3 luni în Serviciul de Terapie intensivă și reanimare - Cardiologie Prof. Claude Thery - Sp.de Cardiologie - Universitatea ...
citește mai mult
Dr. Viviana Iordache - Medic primar dermatolog
Dr. Viviana Iordache este Medic Dermatolog și coordonator al Clinicii Medicum.  Educație și parcurs profesional A absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti în 1995; Are specializare în dermatologie la Spitalul Clinic Colentina 1995-2000, medic specialist dermatolog din 2000; A colaborat ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar dermatolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult