Studiile confirmă: dozele crescute de vitamina D nu au niciun efect asupra COVID-19

În urma unui studiu s-a descoperit că dozele crescute de vitamina D nu au niciun efect asupra infectării cu COVID-19.
Studiile confirmă: dozele crescute de vitamina D nu au niciun efect asupra COVID-19
Foto: shutterstock

Cercetătorii s-au întrebat dacă într-adevăr vitamina D ajută evitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 și diminuarea efectelor noului coronavirus. În urma unui studiu clinic s-a dorit testarea vitaminei D în combaterea bolii. Studiul arată că doze mari de vitamina D nu au niciun efect asupra COVID-19, în special în cazul pacienților spitalizați. Din acest motiv, specialiștii susțin că sunt necesare și alte investigații pentru a determina dacă deficitul de vitamina D este asociat cazurilor severe de COVID-19.

În ultima perioadă s-au făcut numeroase investigații în privința rolului vitaminei D în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și a complicațiilor produse de noul coronavirus. Acum, un nou studiu al cercetătorilor din Brazilia vine cu un răspuns ceva mai clar în privința celei mai des întâlnite curiozități: ajută vitamina D la prevenirea complicațiilor produse de COVID-19? Potrivit rezultatelor, răspunsul pare să fie ”nu”.

În urma studiului s-a descoperit că dozele mari de vitamina D administrate pacienților din spital, diagnosticați cu o formă severă sau moderată, nu au afectat cursul bolii.

”Studiile in vitro sau cele pe animale au arătat anterior că în anumite situații, vitamina D poate avea efecte antiinflamatorii și antimicrobiene, la fel și modularea răspunsului imunitar”, explică Rosa Pereira, investigator principal al studiului. ”Am decis să investigăm dacă o doză mai mare ar putea avea un efect protector în contextul unei infecții acute virale, reducând fie inflamația, fie dezvoltarea ei”, adaugă specialistul.

Având la bază rezultatele studiului, Rosa Pereira spune că ”Până acum, putem spune că nu există indicații în privința administrării vitaminei D pacienților spitalizați cu o formă severă de COVID-19”.

COVID-19 și vitamina D

Oamenii de știință ai Universității São Paulo’s Medical School din Brazilia, au făcut un studiu clinic la care au luat parte 240 de voluntari care au primit tratament pentru simptomele COVID-19, în perioada iunie-august 2020. Toți participanții au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2 și toți au primit tratament după un protocol standard care include medicamentație antibiotică și antiinflamatoare. Cercetătorii au divizat mai apoi participanții în două grupuri egale. Primul grup a primit o doză de 200.000 de unități de vitamina D3 dizolvată în ulei de arahide, iar cel de-al doilea grup a primit un tratament placebo.

Scopul studiului era de a descoperi dacă o doză crescută de vitamina D a fost asociată cu o perioadă mai scurtă de spitalizare, iar cercetătorii au descoperit că nu. Investigația arată și că nu există dovezi că vitamina D face ca o persoană să nu aibă nevoie de intubare sau terapie intensivă. De asemenea, vitamina D nu are efecte asupra mortalității.

Vitamina D, necesară pentru organism

Bruno Gualanp, cercetător al aceleași universități și co-autor al studiului concluzionează că vitamina D joacă totuși un rol important în tratarea COVID-19 și are anumite efecte benefice. De exemplu, o singură doză de vitamina D nu este o soluție pentru cazurile severe de COVID-19, dar deficitul de vitamina D are efecte asupra capacității unei persoane de a se recupera în urma infectării.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras