CSID.RO LIVE 22 aprilie: cum mâncăm corect de Paște; atacul de panică

CSID.RO LIVE 22 aprilie, ora 17, abordează două teme: cum mâncăm corect de Paște și atacul de panică.
CSID.RO LIVE 22 aprilie: cum mâncăm corect de Paște; atacul de panică
CSID.RO Live: masa de Paște și atacul de panică

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 22 aprilie, ora 17, sunt dr. Anca Hâncu, nutriționist, Mirela Retegan, fondatoare Gașca Zurli și Diana Stănculeanu, psiholog clinician din echipa „Pagina de psihologie”.

Cele trei invitate discută pe larg, alături de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” despre alimentația corectă în această perioadă, despre cum putem fi moderați la masa de Paște, dar și despre atacul de panică.

Anca Hâncu: Maxim două ouă pe zi

Anca Hâncu, nutriționist, ne-a vorbit despre ce alegeri sănătoase să facem pentru masa de Paște.

Legat de câte ouă avem voie, nutriționistul a amintit că e indicat unul pe zi: „Cam un ou în dimineața de Paște, încă unul a doua zi, maxim două ouă pe zi este rația pe care nu ar trebui să o depășim”

Persoanele care au colesterolul mărit, care au alte tulburări, vor avea alte restricții de care trebuie să țină seama, în funcție de ce le zice medicul”, precizează experta.

Când ar trebui să mâncăm

Eu am văzut că există în comerț și ouă gata fierte. O săptămână ar fi termenul maxim, să nu ținem prea mult aceste ouă. Să nu facem prea multe. Ele nu trebuie toate mâncate”, explică dr. Anca Hâncu.

Despre cozonac, specialista spune că: „O felie de cozonac, sau o jumătate, dimineața la gustare, la scurt timp după micul dejun”.

Când avem senzația de preaplin e un semn că nu facem ceva corect

Anca Hâncu a mai transmis câteva sfaturi pentru o masă sănătoasă de Paște:

Aș propune la cină să ne liniștim puțin, să ieșim la o plimbare, și să o trecem spre o salată și cu o bucațică de brânză.

Când avem senzație de preaplin e un semn că nu facem ceva corect.

Să nu treacă Paștele cu 3 kilograme în plus pentru că ne dezechilibrăm și acest dezechilibru ne poate costa mai târziu.

Mirela Retegan: Hai să mâncăm la ore fixe

Mirela Retegan, fondatoare Gașca Zurli, a amintit cât de important e să mâncăm la ore fixe: „Hai să mâncăm la ore fixe și oamenii simpli au descoperit că pot singuri să își organizeze cât de cât masa”.

Diana Stănculeanu, psiholog: Atacul de panică este una dintre cele mai greu de dus senzații

Diana Stănculeanu, psiholog clinician din echipa „Pagina de psihologie”, a explicat ce înseamnă de fapt un atac de panică.

„Atacul de panică este cea mai intensă și acută formă de anxietate. E un cumul de 3 factori:

O stare de neliniște, de angoasă cumulate cu un val de senzații neplăcute, de la palpitații, transpirații puls crescut, senzație de sufocare, de gheară în gât, dureri sau apăsări în piept, crampe musculare, gol în stomac, fiori reci, sau de căldură, senzația că nu sunt eu în corpul meu. E de ajuns să avem 4, 5 simptome, nu trebuie să le avem pe toate.

La nivel cognitiv apar gânduri precum: voi înnebuni, voi pierde control sau voi muri.

Acestea sunt elementele definitorii ale atacului de panică. Ele fac să fie una dintre cele mai greu de dus senzații”, explică psihologul.

Atacurile de panică. De ce apar la unele persoane

„Avem factori care ne predispun: o situație cu un grad de stres ridicat prelungit – cum e pandemia -, o senzație de pierdere: a partenerului, a locului de munca, o veste proastă: de exemplu, o boală a unui membru din familie. O persoană cu o fobie de avion s-ar putea să facă un atac de panică la gândul că se va sui în avion”, spune Diana Stănculeanu.

„Există o predispoziție genetică, persoanele mai introvertite, cu un nivel crescut de a trăi emoții negative, care au avut în familie părinți cu anxietate, care au adus un model de hiperprotecție. Cu aceste predispoziții, într-un context de viață stresant, acolo înflorește atacul de panică”, precizează psihologul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Dr. Anca Hâncu - Medic generalist, Doctor in stiinte medicale, Nutritionist
Dr. Anca Mihaela Hâncu este Medic acreditat la nivel european în Medicina Stilului de Viață, Medic Generalist, Nutriționist, Doctor în Științe Medicale, Coordonator Centru de Medicina Stilului de Viață. A contribuit activ la educația medicală prin proiecte de stil de viață sănătos. În ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân