Cum se tratează parodontoza explică dr. Diana Ionescu

Dr. Diana Ionescu, medic rezident parodontologie, explică în interviul video cum se tratează parodontoza.

La ora actuală, se estimează că boala parodontală sau parodontoza afectează între 20 și 50 la sută din populație. Așadar, este o afecțiune frecventă care, netratată, poate avea consecințe grave asupra sănătății dinților.

„Boala parodontală sau parodontoza este o boală cronică, de tip inflamator. Aceasta afectează țesuturile de susținere a dintelui cum ar fi ligamentele parodontale sau osul alveolar. Parodontoza evoluează în profunzime și distruge țesuturile, ducând în final la pierderea dinților” spune medicul Diana Ionescu, medic rezident parodontologie în cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

Parodontoza se instalează treptat, iar printre factorii de risc se numără cei genetici, endocrini, de mediu, anumite boli profesionale sau obiceiuri nesănătoase. Dr. Diana Ionescu, medic rezident parodontologie, avertizează asupra principalului factor de risc în parodontoză: „Factorul determinant al bolii parodontale este placa bacteriană. Inițial, aceasta induce o inflamație locală, induce stadiul de gingivită care este reversibil. Netratată, în timp, gingivita poate duce la leziuni ireversibile. Astfel, poate apărea boala parodontală. Gingia se desprinde de pe dinte, se distrug ligamentele și se creează un spațiu, punga parodontală în locul unde avem o floră microbiană mai agresivă. În acest spațiu, se acumulează placă bacteriană, tartru și țesut infectat”.

În fazele incipiente, parodontoza poate da simptome precum inflamaţia gingiei, modificarea culorii spre roşu violaceu, dureri. În plus, pot apărea senzaţia de mâncărime gingivală și sângerari la periaj. Toate aceste simptome trebuie semnalate medicul dentist pentru ca prodontoza să nu evolueze și să ducă la pierderea dinților.

La debut, boala parodontală poate fi ținută sub control cu ajutorul igienei riguroase și prin vizitele regulate la medicul dentist. În cazul în care evoluează, medicul poate recomanda diverse terapii, după o serie de investigații.

„Atât în cazul gingivitei, cât și în cel al bolii parodontale, se face o anamneză completă pentru a vedea dacă există factori de risc generali sau locali. În plus, se face un bilanț radiologic. În cazul parodontozei, se poate face chiar și un computer tomograf, se fac fotografii intraorale, se face o igienizare corectă. Apoi, se recomandă pacientului să folosească produse orale cu anumite substanțe active. Acestea ne ajută să reducem inflamația și încărcătura microbiană” adaugă dr. Diana Ionescu.

Mai multe informații despre tratamentul parodontozei puteți afla din interviu video realizat cu medicul Diana Ionescu, medic rezident parodontologie în cadrul clinicii „Prof. dr. Barbu”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Diana Ionescu - Medic stomatolog rezident parodontologie
Dr. Diana Ionescu este Medic Stomatolog-Rezident parodontologie. A absolvit Facultatea de Medicină Dentară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, iar apoi a continuat cu rezidențiatul în cadrul Universității „Titu Maiorescu”, specializarea Parodontologie. În ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic stomatolog rezident parodontologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult