Parodontoza – boala care duce la pierderea dinţilor, pe nesimţite. Tratament clasic şi modern

Dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog, explică tot ce trebuie să ştim despre boala parodontală.
  • Publicat:
Parodontoza - boala care duce la pierderea dinţilor, pe nesimţite. Tratament clasic şi modern

9 din 10 români suferă de parodontoză. Dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog cu specializare în tratamente cu laser, explică tot ce trebuie să ştim despre simptome, prevenţie şi metode de tratament minim-invazive. Clasic şi modern.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o inflamaţie a gingiilor care, dacă devine severă, poate duce la pierderea ţesuturilor care mentin dinţii în poziţie.

Este cauzată de placa bacteriană, o peliculă lipicioasă de bacterii care se formează în mod constant suprafaţa dinţilor.

  • Dacă placa nu este îndepărtată la timp, aceasta poate duce chiar şi la retracţii gingivale importante, cu apariţia ulterioară a unor spaţii (pungi parodontale), în care se pot colecta foarte multe bacterii.
  • Dacă nu este îndepărtată, aceasta devine din ce în ce mai groasă, transformându-se progresiv în tartru dispus de-a lungul dinţilor şi sub gingiile dumneavoastră.

Aceste spaţii nou aparute împreună cu tartrul fac dificilă igienizarea cavităţii orale, fără ajutorul medicului dentist şi astfel boala parodontală se poate dezvolta.

 

Există anumiţi factori de risc care predispun la apariţia paradontozei?

“Da. Pe lângă placa bacteriană, principala şi cea mai importantă cauză a apariţiei paradontozei, sunt şi alţi factori, de care ar trebui să ţinem cont. Spre exemplu, persoanene vârstnice au cea mai mare rată a bolii paradontale iar fumătorii sunt predispuşi în special la progresia bolii.

Totodată, stresul îngreunează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor, inclusiv la nivel paradontal, iar medicaţia, în special anticoncepţionalele, antidepresivele şi anumite medicamente pentru cardiaci ăfectează sănătatea orală”, spune dr. stomatolog Cristina Munteanu, medic specializat în tratamentul cu laser al bolii parodontale.

Atenţie şi la scrâşnitul dinţilor, deoarece acest obicei supune ţesuturile înconjurătoare dintelui la presiuni foarte mari, accelerând astfel resorbţia acestora. Cei care suferă de boli de inimă, diabet, artrită reumatoidă sau obezitate, ar trebui să acorde o mai mare importanţă sănătăţii dentare, deoarece au un risc mai crescut de apariţie a paradontozei.

Ce simptome ar trebui să ne dea de bănuit că am putea suferi de parodontoză?

Simptomele bolii parodontale include:

  • gingii roşii şi tumefiate,
  • cu apariţia sângerărilor uşoare, atunci când vă periaţi sau vă curăţaţi între dinţi şi
  • apariţia retracţiilor gingivale, care îşi măresc dimensiunile odata cu evoluţia bolii parodontale.

Totodată, apare respiraţia urât mirositoare, precum şi secreţiile purulente între dinţi şi gingii.

Pacientul poate remarca şi o uşoară mobilitate dentara sau deplasarea dinţilor cu aparitia unor spatii interdentare, ceea ce determină schimbarea modului în care se potrivesc dinţii când muşcă.

 

Ce metode de tratament există şi care este cea mai eficientă si minim-invazivă?

Scopul principal al tratamentului este de a controla infecţia. Numărul şi tipurile de tratament vor varia, în funcţie de amploarea bolii parodontale, iar orice tip de tratament necesită ca pacientul să păstreze o bună îngrijire zilnică la domiciliu. Medicul poate sugera, de asemenea, schimbarea anumitor obiceiuri dăunătoare, cum ar fi renunţarea la fumat, ca o modalitate de a îmbunătăţi rezultatul tratamentului.

Dacă aţi fost diagnosticat cu această afecţiune, trebuie să stiţi că, de cele mai multe ori, boala parodontală poate fi tratată cu succes.

Primul pas în tratarea acestei boli este nechirurgical şi poartă denumirea de chiuretaj subgingival:

  • curăţarea şi îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului de pe suprafaţa dintelui şi a rădăcinii dentare.
  • acestă manevră terapeutică are ca rezultat vindecarea gingiilor şi micşorarea pungilor parodontale.
 

Tratamentul cu laser în boala parodontală – rapid, eficient, grăbeşte vindecarea

Ce înseamnă terapia cu laserul? Care e principala diferenţă faţă de tratamentele clasice?

“Laserul este folosit pe diferite sectoare medicale, inclusiv în stomatologie. Acesta utilizează o undă fină de energie luminoasă special dedicată pentru procedurile dentare şi pentru chirurgia orală. Datorită acestei inovaţii, unele manopere dentare sunt mult mai confortabile, mai puţin dureroase, permiţând vindecări mai rapide şi mai puţine complicaţii în timpul tratamentului”, spune dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog.

Tratamentul laser este minim invaziv, de unde rezultă mai puţină durere şi de asemenea mai puţin disconfort;

  • Reduce sângerarea şi tumefierea ţesuturilor;
  • Precizie şi traumă minimă
  • mut mai puţine şanse de infecţie, de complicaţii şi de diseminare bacteriană (fasciculul laser ajută la sterilizarea zonei cu care vine în contact);
  • vindecare rapidă.

Tratamentul laser este folosit pentru o multitudine de manopere terapeutice. Unele proceduri cu laserul sunt pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea dinţilor şi a gingiilor.

  • gingivectomie şi ginginoplastie (reconturare gingii);
  • îndepărtarea plăcii bacteriene;
  • prevenirea infecţiilor în timpul tratamentului de canal;
  • chiuretajul paradontal;
  • sterilizarea (dezinfecţia) pungilor paradontale;

“Laserul are o anumită lungime de undă (în cazul nostru 940 nm) şi mai multe nivele de putere care sunt potrivite şi sigure pentru diferite proceduri paradontale. Astfel, pacienţii beneficiază de o experienţă mult mai plăcută: mai puţină sângerare, tumefiere sau disconfort în timpul proceduerii chirurgicale. Obţinem o dezinfecţie a ţesutului gingival, o remodelare.

În plus, fără durere, obţinem un rezultat stabil, un ataşament al epitelului gingival, refacerea fisurilor ligamentului pradontal ce conectează osul alveolar de cement”, adaugă Cristina Munteanu.

Ce se poate întâmpla dacă nu tratăm boala paradontală?

Dacă este lăsată netratată, boala parodontală poate deteriora ţesuturile care susţin dinţii (osul şi ţesutul gingival), instalându-se mobilitatea dentară şi modificarea poziţiei dinţilor.

Putem preveni această afecţiune?

Aşa cum am menţionat anterior, bolile paradontale sunt cauzate în mod special de bacteriile din placa dentară, care se concentrează între dinţi şi gingie. Astfel, prevenţia minimă se face printr-o igienă dentară realizată temeinic, de două ori pe zi.

Aceasta trebuie să includă:

  • periajul dentar, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi a plăcii dintre dinţi şi gingie,
  • curăţarea limbii,
  • folosirea aţei dentare, prin care îndepărtăm placa inaccesibilă periuţei dentare şi
  • clătirea cu apa de gură, care contribuie la reducerea plăcii şi eliminarea resturilor alimentare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”