Copilul se teme de medicul dentist? Cum îl încurajezi să învingă frica?

7 sfaturi pentru a alunga teama copilului de dentist
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copilul se teme de medicul dentist? Cum îl încurajezi să învingă frica?

Ca adulţi, purtăm cu noi suma experienţelor noastre, unele mai plăcute, altele mai puţin plăcute, dar tot timpul trebuie să acordăm atenţie maximă a cum şi, mai ales, asupra a ceea ce le transmitem mai departe copiilor noştri.

La experienţe mai puţin plăcute, de cele mai multe ori, cu uşurinţă se califică teama de medicul stomatolog.

În clinică, am avut ocazia să asist la nenumărate reacţii de teamă sau, câteodată, frică necontrolată, bazate pe experienţe negative care au lăsat în urma lor traume greu de depăşit. Din păcate, am avut ocazia şi să văd cum traumele sau experienţele trecute ale adulţilor se transmit, adesea involuntar, şi la copiii care sunt la prima întâlnire cu medicul stomatolog, dar deja se tem de acesta.

Şi, de parcă nu ar fi de ajuns, când nu mai există argumente în a convinge copiii să fie ascultători, li se atrage atenţia că vor fi duşi la doctor să le facă o injecţie – nimic mai greşit!

Dragi părinţi, ajutaţi-ne să devenim cei mai buni prieteni ai copiilor voştri! Descrie-ne mai degrabă ca pe ajutoarele Zânei Dinţişor şi ajută-ne să fim dezirabili pentru ei. Transformă-ne într-o opţiune, nu într-o obligaţie!

Ca părinte, deţii controlul, eşti omul în care are cea mai mare încredere, eşti primul care poate aborda un subiect şi ultimul care poate să tragă o concluzie relevantă pentru copil. De aceea, este extrem de important să îl ajuţi pe cel mic să se relaxeze înainte de vizita la medicul dentist.

Reţine că, din perspectiva copilului, vizita la cabinetul medicului dentist poate fi un eveniment înfricoşător: de multe ori neînsoţit, este nevoit să stea pe un scaun, într-o încăpere în care se află obiecte cu care nu este familiarizat, în care există instrumente medicale care fac zgomote neobişnuite, împreună cu doi necunoscuţi, medicul dentist şi asistentul, care folosesc diverse instrumente metalice.

Pentru a uşura modul în care se desfăşoară vizitele la cabinetul medicului dentist, atât pentru copil, cât şi pentru personalul medical, este important să ţii cont de câteva măsuri, astfel încât cel mic să se simtă mai confortabil.

Explică-i importanţa controlului medical

Acesta poate fi un aspect dificil de explicat, mai ales că se referă la atingerea dinţilor, aşa că este extrem de important să îţi alegi cuvintele cu grijă.

Explică-i copilulu că medicul îi va atinge gura, dinţii. Este un lucru esenţial, deoarece trebuie să ştie la ce să se aştepte în timpul examinării şi că nu are de ce să se teamă.

Copilul trebuie să ştie că aceasta este o situaţie specială şi că medicul dentist este singura persoană calificată să facă acest control al dinţişorilor.

Jucaţi-vă „de-a dentistul” acasă

Unele trucuri nu trebuie să implice vizita la cabinetul medicului dentist. Poţi începe educaţia acasă, cât mai devreme posibil, astfel încât cel mic să afle noţiuni importante despre igiena dentară.

De exemplu, poţi cumpăra o oglindă mică şi să vă jucaţi împreună de-a dentistul. Îi poţi da celui mic oglinda şi îl poţi ruga să numere, de exemplu, dinţii.

Dacă ai plombe, este important să îi explici de ce le ai şi care este rolul lor. Totodată, dacă este cazul, îi poţi explica procedurile dentare simple, dar într-un mod care să nu invoce teama.

Nu folosi cuvinte cu sens negativ care îl pot speria

Indiferent de experienţele tale trecute, acordă atenţie modului în care îi transmiţi informaţiile şi emoţiile, mai ales în descrierea viitoarei experienţe.

Creează o regulă importantă în modul în care foloseşti cuvinte precum durere, disconfort, sângerare. Încearcă să eviţi termeni precum injecţie sau anestezie, mai ales dacă cel mic a avut o experienţă neplăcută în trecut sau încă nu se poate raporta corect la ele.

Asigură-te că şi cei din jurul celui mic respectă această regulă!

Stai cu copilul în cabinet pe tot parcursul vizitei

Prezenţa părintelui, chiar şi fără a rosti cuvinte liniştitoare, va calma în mod natural copilul. Aminteşte-ţi că o singură secundă în care părintele nu este în preajma copilului poate lăsa loc fricii să se instaleze, aşa că este bine să eviţi acest gen de situaţie.

Fii o sursă de calm pentru cel mic prin simpla ta prezenţă în cabinet!

O altă formă de confort pentru cel mic este să te audă vorbind. Chiar dacă nu te poate vedea, din poziţia lui pe scaun, este important să îţi simtă prezenţa alături de el. Iniţiază o discuţie relaxantă cu medicul dentist, chiar în timpul procedurilor efectuate celui mic.

Pregăteşte-te să colaborezi cu medicul pedodont

Este normal ca în timpul vizitei la medicul dentist unii copii să plângă, să devină irascibili, să nu dorească să fie examinaţi de un străin. Chiar şi aşa, este esenţial să îţi păstrezi calmul şi să îţi aminteşti că pedodontul şi personalul din cabinet sunt obişnuiţi să lucreze cu copiii.

Pentru ei, acest comportament nu este ceva nou. Permite-i personalului medical din cabinet să te ghideze!

Astfel, este posibil ca medicul pedodont să îţi spună să păstrezi distanţa sau să îl ţii de mână pe cel mic, lucru care îl va linişti în timpul examinării.

Inventează un „semnal de alarmă” pentru cel mic pe care să îl recunoşti cu uşurinţă

Dacă eşti îngrijorat că micuţul s-ar putea speria şi panica în timpul în care se află pe scaunul medicului pedodont, mai ales când este cu gura deschisă şi se simte vulnerabil, cel mai bine ar fi ca înainte de vizita la medicul dentist să discutaţi şi să stabiliţi împreună un semnal de alarmă.

Acesta ar trebui să fie un gest foarte simplu, ideal ar fi un gest care să implice folosirea mâinilor, deoarece în timpul examinării celui mic îi va fi dificil să vorbească.

Aşadar, înainte de vizita la medic, spune-i copilului că dacă îţi va face acest semn în timpul examinării dinţişorilor, tu îi vei spune medicului dentist să se oprească pentru o scurtă vreme din ceea ce face.

Apoi, câtă vreme medicul s-a oprit din examinare, îl poţi linişti pe cel mic, îl poţi ţine de mână şi îl poţi ajuta să se calmeze cu ajutorul unei jucării, dacă este cazul.

Nu îi da detalii tehnice despre experienţele tale la medicul dentist

Este deja comun ca, în baza experienţelor, a „moştenirii” primite la rândul lor sau doar motivaţi de grija pentru cel mic, părinţii să se simtă stresaţi sau anxioşi în legătură cu vizita la cabinetul medicului dentist.

Transformă-ţi experienţele şi poveştile despre injecţii, anestezii, extracţia unei măsele sau alte intervenţii în povestioare haioase şi simpatice, pentru a nu exista niciodată riscul de a-i declanşa anxietatea celui mic.

Nu uita, noi suntem ajutoarele Zânei Dinţişor şi vom fi prietenii lui cei mai buni – împreună vom învinge eroii negativi, vom alunga tartrul, vom salva dinţişorii pentru Zâna care îi recompensează, vom învinge cariile!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Pătrașcu - Medic stomatolog
Bine te-am găsit! Sunt dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, specialist în laser stomatologic, pedodonţie şi inhalosedare la Clinica Gentle Dentist. Sunt aici să te scap de frica de dentist şi sper să te conving că a preveni problemele dentare este întotdeauna mai uşor decât să ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân