Cererea pentru aparatele dentare, dublă datorită purtării măştii. Un medic stomatolog român explică

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, explică motivele pentru care au crescut cererile pentru aparatul dentar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cererea pentru aparatele dentare, dublă datorită purtării măştii. Un medic stomatolog român explică

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonţie, sesizează că cererea pentru aparate dentare s-a dublat în ultimele luni, în urma unui bilanţ făcut la clinica la care lucrează. 40% din serviciile stomatologice accesate în ultimele două luni de funcţionare, de la redeschiderea cabinetelor după starea de urgenţă, sunt pentru aparate dentare, faţă de 20% cât reprezentau ele din totalul serviciilor stomatologice în perioada pre-pandemie.

“Ascunderea involuntară a zâmbetului în spatele măştii de protecţie, socializarea redusă, dar şi perioada de vară şi de concedii când oamenii au mai mult timp pentru ei pot fi o parte dintre motivele care au dus la creşterea interesului pacienţilor pentru tratamentele ortodontice”, explica Dr Denisa Zaharia.

“În această perioadă neobişnuită, oamenii socializează mai puţin, pleacă mai puţin în concedii, copiii şi adolescenţii nu îşi mai fac griji legate de reacţia celor din jur în privinţa aspectului lor cu aparat dentar şi toate aceste aspecte au generat un număr foarte mare de solicitări. De obicei, vara, în perioada vacanţelor şi a concediilor, este perioada ideală pentru începerea unui tratament ortodontic, pentru că pacienţii se adaptează mult mai uşor cu disconfortul primelor zile după aplicarea aparatului, pentru că nu se suprapune cu activităţile şcolare sau extraşcolare, cu stresul şi oboseala de la muncă. Anul acesta am avut însă un număr neaşteptat de mare de cereri, dublu faţă de până acum, atât din partea copiilor şi a adolescenţilor, cât şi a adulţilor tineri”, declară dr. Denisa Zaharia, medic ortodont.

Cerinţele pacienţilor

Tehnologia şi noile tipuri de aparate dentare apărute pe piaţă îi ajută pe pacienţi să treacă peste disconfort şi să reducă pe cât posibil atât efectele nedorite, cât şi durata tratamentului ortodontic: “Din experienţă pot spune că cei mici aleg cel mai frecvent aparatele metalice cu elastice colorate şi vesele, spre deosebire de adulţi, pentru care cel mai important este ca aparatul să fie cât mai puţin vizibil, cât mai eficient şi cu o estetică cât mai fină. Eu sunt specializată şi certificată să utilizez orice tehnică de aparat dentar, aşa că de fiecare dată recomand pacientului un tip de aparat eficient în cazul lui, dar şi adaptat cerinţelor lui. În ziua de astăzi, chiar avem de unde alege atât noi, medicii, cât şi pacienţii, pentru că există multe tipuri de aparate moderne, unele proiectate computerizat, cu tehnică precisă, cu poziţionare în spatele dinţilor sau gutiere transparente detaşabile si foarte confortabile, altele autoligaturante cu tehnologie nouă, foarte rapide şi eficiente, altele frumos şi atractiv construite pentru copii şi tineri.”, subliniază dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, cu peste 20 de ani de experienţă în domeniu.

Pacientul, indiferent de vârstă, trebuie să ştie că tratamentul ortodontic este unul de durată, poate crea disconfort sau tensiuni la nivelul dinţilor în primele zile de purtare şi necesită implicarea lui şi multă disciplină: “Trebuie să meargă periodic la controale şi să respecte recomandările medicului în ceea ce priveşte igiena şi alimentaţia. Doar în acest fel va avea parte la final de un zâmbet minunat şi dinţi perfect aliniaţi.”, avertizează dr. Denisa Zaharia care subliniază că tratamentul ortodontic se adresează în egală măsură copiilor şi adulţilor, obiectivele fiind obţinerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos şi echilibrat, dar şi o muşcătura funcţională şi sănătate la nivelul dinţilor, gingiilor.

Dr. Denisa Zaharia recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinţii au spaţiu suficient pe arcadă pentru eruptie. Dacă părinţii sesizează că dinţii permanenţi nu erup la timp  sau erup într-o poziţie incorectă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase de sugere a degetului, înghiţire cu limba între dinţi (deglutiţie infantilă) sau respraţie orală în loc de cea nazală normală, trebuie să solicite un consult de specialitate la medicul ortodont. Cea mai mare parte a adulţilor care apelează la medicul ortodont o fac pentru că nu sunt mulţumiţi de aspectul dinţilor lor sau din cauza unor probleme funcţionale (nu mănâncă bine, au durere, zgomote în articulaţie sau observă că au probleme la nivelul gingiilor – sângerare sau retracţie gingivală).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Denisa Zaharia - Medic specialist ortodont
Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială – Medic coordonator PerfectDent Dr. Denisa Zaharia este Medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento Facială din 2006, absolventă UMF Carol Davila promoția Stomatologie 2003 și fonda­toa­rea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală. Are ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân