Dr. Mihaela Bilic: cum facem diferenţa dintre foame şi poftă VIDEO

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie, explică diferenţa dintre foame şi poftă şi când ar trebui să dăm curs senzaţiei de foame şi să mâncăm.

Cum facem diferenţa între foame şi pofte? De multe ori, ne trezim în faţa frigiderului sau a bufetului cu bunătăţi, deşi tocmai am mâncat. Şi deseori, ne trezim că mâncăm necontrolat în faţa televizorului, a calculatorului, la birou, când lucrăm sau atunci când suntem stresaţi sau supăraţi.

Dacă foamea e un instinct natural, căruia trebuie să-i dăm curs atunci când intensitatea este crescută, pofta este un fenomen care ne poate aduce în situaţia de a nu consuma alimente pentru nevoile nutritive ale organismului, ci pentru plăcerea gustului sau pentru a compensa stări de indispoziţie, plictiseală şi lista poate continua.

De multe ori, uităm să dăm curs senzaţiei de foame şi ne trezim lipsiţi de vlagă, energie sau cu o foame exagerată, gata să devorăm frigiderul. Aşa cum există şi situaţii când poftele prea des satisfăcute peste zi ne aduc în situaţia de a consuma un număr mare de calorii, fără ca măcar să simţim foamea şi fără să considerăm că am mâncat.

Mihaela Bilic, despre foame şi pofte

Pentru a lămuri pe scurt cum stă situaţia în ceea ce priveşte foamea şi pofta, am invitat-o în studio pe Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie. Celebrul nutriţionist ne-a dezvăluit cum putem să evaluăm senzaţia de foame, dându-i note în funcţie de intensitate, ne-a explicat că foamea vine în corp cu o serie de modificări la nivelul tubului digestiv, dar şi cum poftele ne pot sabota silueta, mai ales dacă nu contorizăm tot ceea ce am mâncat şi considerăm micile gustări doar răsfăţuri şi recompense, fără a le trece în excell-ul cu calorii.

Dacă foamea este trecută la capitolul „insticte” care ne asigură supravieţuirea, pofta este mai degrabă un moft, un mod de a satisface creierul avid după starea de bine pe care o dă aportul de glucoză din alimente. De altfel, în multe situaţii, poftele sunt orientate şi satisfăcute prin consumul de dulciuri, ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Aflăm din interviul video cum putem învăţa să deosebim foamea de pofte!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult