Ai tensiune arterială mică? Iată ce o poate cauza

Hipotensiunea poate fi cauzată de mai mulţi factori, printre care afecţiuni ale vaselor de sânge, hidratarea insuficientă, probleme cu inima. Mai multe despre acestea în materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Recomandările generale spun că tensiunea arterială sau hipertensiunea este simptomul care trebuie să ne îngrijoreze, iar valorile de la care trebuie să căutăm ajutor medical specializat sunt cele de peste 14 /9.Cu toate acestea, şi o tensiune arterială scăzută poate deveni periculoasă pentru sănătate. Iată la ce trebuie să fim atenţi.
 

Ce este tensiunea arterială scăzută?

Hipotensiunea sau tensiunea arterială mică înseamnă orice valoare sub 9/6. În general, nu este motiv de îngrijorare, multe persoane îşi pot duce existenţa fără a avea probleme, dar dacă experimentaţi simptome precum ameţeală, greaţă şi confuzie, trebuie să mergeţi la medic.

Ce reprezintă valorile tensiunii arteriale?

Valoarea de 12 /8, de exemplu, reprezintă o tensiune arterială normală, unde 12 se referă la  presiunea sistolică, ce reprezintă presiunea exercitată pe vasele de sânge numite artere atunci când bate inima. Valoarea mai mică, diastolică reprezintă presiunea pe vasele de sânge între bătăile inimii.

Simptomele hipotensiunii

Creierul este primul care dă semnale că aveţi tensiunea prea mică. Pe lângă ameţeli şi greaţă, persoanele cu tensiune arterială scăzută au dificultăţi de respiraţie, puls slab, piele cu o culoare neobişnuită, senzaţie de frig, lipsă de energie şi de concentrare.
Pot apărea vedere înceţoşată, dureri de cap şi de piept, senzaţie accentuată de sete. În cazurile extreme în care experimentaţi aceste simptome, trebuie să cereţi ajutor de specialitate.

Hipotensiunea: diagnostic şi tratament

Primul pas în reprezintă simpla măsurare a tensiunii arteriale cu un dispozitiv specific. Apoi, medicul poate cere o electrocardiogramă, teste de sânge sau un teste care să evalueze funcţionarea terminaţiilor nervoase.
Tratamentul medicamentos se impune doar pentru a trata factorii care duc la hipotensiune. De cele mai multe ori, schimbări ale stilului de viaţă pot regla tensiunea arterială scăzută. Dacă aveţi un regim alimentar fără sare, puteţi adăuga un pic mai multă sare în mâncare. De asemenea, mai multă apă consumată în timpul zile duce la normalizarea tensiunii arteriale.

Cauzele hipotensiunii

Hipotensiunea poate fi cauzată de mai mulţi factori, printre care afecţiuni ale vaselor de sânge, hidratarea insuficientă, probleme cu inima. Mai multe despre acestea în materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult