Diabeticii pot consuma fructe? Adevărul din spatele acestui mit VIDEO

Ce indice glicemic au majoritatea fructelor şi cum pot fi consumate aflaţi din materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Diabetul se traduce printr-o creştere a nivelului glucozei din sânge. La un om sănătos, glicemia variază între 0,50 si 1,50 grame pe litrul de sânge. Glucoza aprovizionează cu energie diferite ţesuturi din organism. Dacă nivelul glucozei rămâne stabil în sânge, chiar şi după o masă sau un efort fizic, acest lucru se întâmplă datorita unui sistem complex în care insulina (hormonul secretat de pancreas – regulator al cantităţii de glucoza din sânge) joaca un rol primordial.

Complicaţiile diabetului

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vorbim de diabet dacă glicemia pe nemâncate – adică „a jeun‘‘ este superioara sau egala în cel puţin două reprize cu 7mmol/l sau 1,26 g/l. Diabetul este determinat de o insuficienta a insulinei sau de o proasta „utilizare” a acesteia de către organism.

Diabetul este o boală gravă care, netratata cum trebuie, poate duce la complicaţii teribile. Se ajunge la alterarea pereţilor vaselor arteriale şi capilare – aceasta este cauza de mortalitate cea mai întâlnită în rândul diabeticilor.

Diabetul şi regimul alimentar

Diabetul obligă pacientul să aibă o dietă corectă să mănânce mai sănătos decât multe alte persoane care nu au aceasta problema de sănătate.
Un pacient diabetic va avea mese reduse cantitativ, dar mai dese, care respectă principiile nutritive de baza şi evită alimentele care cresc brusc glicemia.
Roşii, ardei, castraveţi, dovlecel, ţelina, ceapa, usturoi, praz, vinete, morcovi, varza, broccoli, fasole verde, ridichi, ciuperci, conopida, varza de Bruxelles, andive, sparanghel, anghinare, frunze verzi de tot felul, toate reprezintă baza alimentaţiei sănătoase.
În diabet se consumă proteine de calitate, carne slabă de 2 ori pe săptămână, peşte şi fructe de mare.

Fructele şi diabetul. Adevărul din spatele acestui mit.

O problemă pentru diabetici este, în mod fals, consumul de fructe. Fructele conţin zaharuri în diverse cantităţi, iar persoanele cu diabet trebuie să limiteze aportul de zahăr din alimentaţie. Cu toate acestea, fructele pot fi prezente în alimentaţia pacienţilor cu diabet, dacă sunt consumate corect.
Ce indice glicemic au majoritatea fructelor şi cum pot fi consumate aflaţi din materialul video.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult