Despre insomnie și problemele de somn

Dr. Mihai Radu Ionescu, medic specialist neurolog, oferă pe larg informații despre insomnie și problemele de somn.
  • Publicat:

Despre insomnie și problemele de somn s-au făcut și se fac în continuare numeroase studii. Aceasta pentru că lipsa somnului și calitatea slabă a odihnei pot fi consecințele unor afecțiuni. Pe de altă parte, un somn cu probleme poate crea premisele apariției unor boli. De aceea, dacă vorbim despre insomnie și problemele de somn, acestea nu trebuie neglijate.

„Fiziologic, noi avem o anumită arhitectură a somnului. Somnul nostru urmează un ciclu specific de faze de somn. Noi intrăm dintr-un somn inițial, destul de superficial, în faze din ce în ce mai profunde. De multe ori, pacienții relatează că dorm puțin, că le este greu să adoarmă sau se trezec mai devreme decăt ar dori să se trezească. De multe ori, pacienții subestimează durata somnului. Ce încercăm să corectăm nu e cantitatea de somn, ci efectul secundar care afectează calitatea vieții ulterior. Toată această situație produce anxietate, neliniște, e un cerc vicios de anxietate” ne-a declarat în emisiunea CSID.RO Live dr. Mihai Radu Ionescu, medic specialist neurolog.

Se estimează că insomnia afectează 30 la sută din populație, însă episoadele ocazionale sunt mult mai frecvente. Insomnia poate fi primară, atunci când nu este asociată cu alte probleme de sănătate. Dar există și insomnie secundară, asociată cu prezența unor boli precum astm, depresie, cancer. Insomniile pot apărea și pe fondul unor terapii medicamentoase cum sunt cele pentru alergie sau hipertensiune.

Insomnia primară apare din cauza stresului, zgomotului, temperaturii nepotrivite în camera de dormit, consumului de alcool sau unor evenimente neplăcute din viață. Mai multe informații despre insomnie și problemele de somn ne oferă în intervenția video medicul neurolog Mihai Radu Ionescu!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult