Cum se tratează tiroidita subacută, boala care afectează tiroida în sezonul rece

Tiroidita subacută este o afecțiune ce apare mai des în sezonul rece.

Tiroidita subacută, această afecțiune a tiroidei, poate semăna la început cu o viroză, însă, la un control amănunțit se pune acest diagnostic. Despre tratamentul acestei afecțiuni ne-a povestit detaliat în CSID.RO Live, dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul SANADOR. 

Tiroidita subacută, acea inflamația neinfecțioasă a glandei tiroide, este o afecțiune care apare de cele mai multe ori după o infecție acută de căi respiratorii superioare, adică după o viroză banală, printr-un mecanism necunoscut. Uneori simptomele se pot confunda cu cele ale unei răceli care persistă, șiiar, la un moment dat,  pacienții primesc recomandarea de dozare a hormonilor tiroidieni din sânge, care poate fi extrem de importantă pentru aflarea adevăratului diagnostic.

Tiroidita subacută este o boală care evoluează în mai multe etape. În prima fază  se asociază cu sindromul inflamator, cu dureri la deglutiție și mișcarea gâtului, plus febră și disconfort general scăzut și dureri musculare ca-ntr-o viroză.

Tratamentul tiroiditei acute ține cont de faza bolii în care se află pacientul în momentul în care ajunge la medic. Dar, de obicei, pacientul ajunge în prima fază în care din punct de vedere hormonal are hipertiroidism, dar, de fapt titoxicoză nu produce, și are durere, febră și sindromul inflamator.

„Intervenim doar cu medicamente antiinflamatorii. Eu personal, ca și majoritatea colegilor mei, dar așa spun și ghidurile, alegem mai întâi un tratament cu antiinflamatorii nesteroidieni”, a declarat Dr. Corina Neamțu.

Antiinflamatorele nesteroidiene sunt medicamente de tipul aspirinei sau ibuprofenului.

Apoi pacientului îi este urmărită starea, în special este urmărit pe sindromul inflamator timp de o săptămână, două sau chiar 10 zile . Dacă nu avem răspuns terapeutic după această perioadă, aplicăm medicația antiinflamatorie steroidiană de tipul predninsonlui. Acest tratament este ajustat în funcție de nevoile pacientului și simptomatologia acestuia. Medicii pot începe tratamentul cu o doză mai mare ce va fi diminuată (ajustată) în funcție de răspunsul organismului la tratament.

Este vorba despre un tratament de durată, de câteva luni, în funcție de cum se simte pacientul și cum răspunde la tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult