Tiroidita subacută te poate păcăli. Poți crede că ai viroză!

Tiroidita subacută poate apărea mai des în sezonul rece.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tiroidita subacută este o afecțiune a tiroidei care apare mult mai des în sezonul rece. Doamna Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie la SANADOR, ne-a explicat în CSID.RO Live cum se diagnostichează această boală.

Pacientul ajunge la medicul endocrinolog cu o stare destul de alterată pentru că este febril (febra nu ajunge la 39, 40 de grade, dar ajunge la 38 de grade). Tiroidita subacută presupune un sindrom febril prelungit. Mai mult, are dureri la deglutiție, înghite cu dificultate, inclusiv saliva, apoi ureri la mișcarea gâtului și a capului. „Și, cel mai important simptom pentru noi, este sindromul inflamator biologic. Toate probele biologice pentru inflamație sunt pozitive, respectiv viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), fibrinogenul și markerul de elecție este proteina C reactivă. Toate acestea sunt mărite de câteva ori decât valorile normale”, ne-a spus doamna Dr. Neamțu.

Așadar, este posibil ca unii oameni să creadă că au viroze sau răceli, când, de fapt, să fie vorba despre tiroidita subacută. Însă, într-un final, ajung totuși la endocrinolog pentru că inflamația nu cedează nici la antibiotic și li se propune un screening al tiroidei. Și, atunci se vede, că și funcțional, tiroida este afectată. Pentru că tiroida nu produce în exces hormoni, faptul că ea este inflamată duce la distrugerea foliculilor tiroidieni se distrug și eliberează în sânge cantitățile de hormoni pe care le dețin. Pare că este o tiroctoxicoză, dar fără producție în sine, cum sunt alte boli ale tiroidei care se caracterizează prin hiperproducție. Aici producția este normală, însă în sânge avem foarte mulți hormoni tiroidieni din cauza distrucției. Și, atunci avem hormonii tiroidieni cu valori mari și TSH-ul scăzut. „Aceasta este prima fază”, explică Dr. endocrinolog Corina Neamțu.

Tiroidita subacută este o boală care evoluează în mai multe etape. Prima fază este cea descrisă mai sus, asociându-se cu sindromul inflamator menționat anterior, cu dureri la deglutiție și mișcarea gâtului, plus febră și disconfort general scăzut și dureri musculare ca-ntr-o viroză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult
Cum recunoști gripa?
Cum recunoști gripa?