Ce simptome dă tiroidita subacută: seamănă cu virozele de sezon

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog în cadrul SANADOR, ne-a descris în CSID.RO Live simptomele tiroiditei subacute, care pot semăna cu cele ale unei viroze.

Tiroidita subacută este o afecțiune endocrină care apare frecvent în sezonul rece, pentru că este declanșată de o infecție virală. Această boală endocrină poate apărea după o gripă sau după oreion. Cele mai afectate de această afecțiune endocrină sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. Pentru că seamănă mult cu o viroză, medicii endocrinologi sfătuiesc orice persoană care se confuntă cu simptome persistente de răceală sau gripă să meargă și la un consult endocrinologic.

„Simptomele sunt ușor nespecifice, sunt centrate pe un sindrom dureros cervical. Pacientul crede că are fie o infecție în sfera ORL sau orice altceva. Dar nimeni nu se așteaptă la inflamația tiroidei. Primul drum al pacientului după medicul de familie este la medicul ORL-ist.

Medicul ORL-ist poate să nu realizeze că este vorba despre tiroidită subacută. De obicei, pacientul primește un tratament fie antiinflamator, fie direct antibiotic. Avem pacienți care schimbă câte trei antibiotice până ajung la endocrinolog. Si trebuie să precizez că afecțiunea nu se tratează cu antibiotic” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul SANADOR.

Dintre simptomele și manifestările tiroiditei subacute, fac parte și febra, durerea de gât, inflamația tiroidei, hipertiroidia, anxietatea, insomnia, palpitațiile și tremurăturile. Pentru a pune diagnosticul, medicii endocirnologi examinează tiroida și pot recomanda teste de sânge, ecografie tiroidiană și chiar biopsie prin aspirare. În funcție de fiecare caz în parte, tiroidita subacută se poate trata cu medicație pentru durere, medicație antiinflamatoare, hormoni tiroidieni sau chiar prin extirparea glandei tiroide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult