Când pot avea primul contact sexual fără risc de sarcină, după montarea unui sterilet?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV, vine cu informații despre primul contact sexual, fără risc de sarcină, după montarea unui sterilet.

Steriletul este un dispozitiv special, în formă de T, care se implantează în uter de către medicul ginecolog. Aceste dispozitiv eliberează hormoni pentru a împiedica formarea unei sarcini. Un sterilet poate fi ținut în corp între 3 și 5 ani, în funcție de producător. Dacă este montat corect, un sterilet are o eficacitate de 99 la sută împotriva unei sarcini nedorite. Steriletul poate regla și fluxul ciclului menstrual și poate atenua disconfortul la persoanele care se confruntă cu menstruații abundente sau cu dureri puternice în perioada menstruației.

Steriletul este o soluție bună de contracepție pentru femeile care nu pot lua pilule contraceptive, pentru că fie au contraindicații, fie experimentează efecte adverse. Odată montat, steriletul poate da la început un mic disconfort, dar acesta dispare și poate fi atenuat cu ajutorul medicamentelor pentru durere. Acest disconfort apare doar când este montat steriletul.

Când devine eficace un sterilet?

„Depinde de tipul de sterilet. De exemplu, steriletul cu cupru, odată ce a fost introdus, contactul sexual poate să fie imediat. La anumite sterilete hormonale, este nevoie de puțin timp, de regulă de 5 zile, ca să devină eficiente.

Depinde și cănd este montat steriletul. Dacă de exemplu, steriletul este montat în perioada menstruală, în primele 7 zile ale ciclului menstrual, considerând că ciclul începe în ziua 1, atunci protecția este imediată la steriletul cu cupru și la cel hormonal în câteva zile.

Dacă steriletul se montează mai târziu, trebuie folosită o metodă suplimentară de contracepție pe perioada ciclului respectiv” ne-a declarat în materialul video dr. Dorina Codreanu.

Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dorina Codreanu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Dorina Codreanu este medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată. Pasiunea pentru ceea ce face și activitatea didactică și academică, i-au adus Dorinei bursă de cercetător postdoctoral cu temă de studiu “Optimizarea ...
citește mai mult