B&B Talk: zahărul, unul dintre duşmanii siluetei VIDEO

Beatrice Osanu şi Bianca Poptean, jurnaliste "Ce se întâmplă, doctore?" dezbat unul dintre ingredientele care se găseşte în multe alimente, ingredient responsabil pentru numărul mare de persoane obeze. Este vorba despre zahăr.

Suntem Beatrice Osanu şi Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, pasionate de viaţă sănătoasă, la curent cu trenduri, studii, sfaturi de tot felul, intrigate de controverse, hotărâte să le dezbatem într-o manieră relaxată. Explorăm argumente pro şi contra, decise să facem, pe cât posibil, lumină în tot acest ocean de informaţii despre sănătate, diete, sport şi frumuseţe.

În episodul de astăzi, comentăm unul dintre cele mai hulite şi incriminate ingrediente din alimentaţia omului modern: este vorba despre zahăr. Tot mai multe studii susţin că zahărul şi excesele de produse dulci sunt responsabile pentru creşterea numărului de persoane care suferă de obezitate.

Pe lângă băuturi şi deserturi, zahărul este prezent în multe alte preparate pentru că este un conservant ieftin şi un potenţiator de gust. Aşa că, deseori, putem ajunge la excese, mai ales dacă nu citim etichetele.

Zahărul este prezent în cantităţi mari în orice desert, chiar şi în cele mai sănătoase, preparate în casă. Problema cea mare este că în multe dintre dulciuri, zahărul este asociat şi cu cantităţi mari de ulei, unt şi ouă, astfel că orice deliciu se transformă inevitabil într-o bombă calorică.

Evident, contează cantitatea. De aceea, nutriţioniştii recomandă deserturile pentru consum ocazional, în zilele în care am făcut efort fizic. Dacă suntem sedentari, zahărul trebuie consumat maximum o dată pe săptămână. Există şi varianta îndulcitorilor, însă nu toţi sunt lipsiţi de calorii şi se combină deseori cu grăsimile. Iar produsele aşa-zis light ajung să aibă acelaşi număr de calorii ca produsele cu zahăr.

În plus, nu trebuie să uităm că atunci când este consumat mult prea des, zahărul duce la creşterea valorilor glicemiei în sânge, pancreasul secretă insulină şi se epuizează, iar zahărul se poate depozita sub formă de grăsime.

Dezbatem toate acestea în materialul video, într-o discuţie relaxată, menită să aducă în atenţia voastră cele mai mari probleme pe care le pune excesul de zahăr. Şi da, în cazul în care aveţi kilograme în plus, de vină ar putea fi zahărul.