Dr. Mihaela Bilic: riscurile curelor drastice de slăbire VIDEO

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi nutriţie, explică pe larg ce implicaţii au restricţiile calorice mari asupra siluetei şi la ce trebuie să ne aşteptăm dacă slăbim prin înfometare.

Slăbirea este ca o poveste fără sfărşit, iar acest subiect este unul dintre cele mai dezbătute pe site-ul CSID.RO. Iar printre metodele la care recurg multe persoane din dorinţa de a slăbi este şi aceea de a mânca foarte puţin, spre deloc. Această strategie este aplicată mai ales după perioade de excese alimentare, care se traduc în kilograme în plus pe cântar.

Strategia consumului de calorii redus drastic funcţionează, însă aceasta trebuie să devină un stil de viaţă. Altfel, după revenirea la alimentaţia de dinainte de dietă, inevitabil se va produce din nou îngrăşarea. Iar la unele persoane, fenomenul yo-yo, acela al fluctuaţiilor permanente de greutate, va îngreuna pe termen lung orice strategie de a slăbi.

Odată ce organismul primeşte mai puţină mâncare, metabolismul ar putea încetini şi orice răsfăţ culinar ar putea determina organismul să facă rezerve şi să transforme excesul de calorii în grăsime.

La modul ideal, ar trebui să slăbim maximum un kilogram la 10 zile, pentru a obişnui treptat organismul cu noul mod de viaţă, cu dieta slab calorică. Dacă nu ne încadrăm în recomandările nutriţioniştilor, există riscul de a activa acele mecanisme ancestrale de a face rezerve de grăsime, mecanisme pe care abundenţa alimentară din ultimii zeci de ani nu a reuşit să le anihileze/tempereze.

Astfel, sfatul medicilor nutriţionişti este ca reducerea numărului de calorii să se facă treptat, procentual, pentru a nu activa mecanismele de transformare în grăsime a oricărui exces culinar.

Odată adoptată noua dietă redusă caloric, aceasta va trebui menţinută pe viaţă, spune medicul primar diabet şi boli de nutriţie Mihaela Bilic. Aşadar dietele nu pot fi menţinute doar pe perioadă, fiind vorba de fapt de schimbarea stilului alimentar care trebuie să devină obicei pe termen lung.

Aflăm toate explicaţiile pentru această situaţie care ar trebui să ne dea de gândit şi să ne ţină departe de obiceiul de a recurge la diete, alternate cu perioade de excese alimentare, din interviul video realizat cu dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult