Dr. Victor Titirez: importanța chirurgiei în tratarea unui cancer de sân

În prezent, chirurgia face parte din protocolul de tratament al unui cancer de sân, alături de chimioterapie, radioterapie, terapii hormonale, imunoterapie și terapiile țintite.

Unul dintre medicii români care se ocupă de tratamentul chirurgical al cancerului mamar este Victor Titirez, medic specialist chirurgie oncologică în cadrul Euroclinic Regina Maria. Medicul face parte din echipa multidisciplinară care tratează pacientele diagnosticate cu cancer de sân. În funcție de stadiul bolii și de tipul de cancer, echipa medicală stabilește momentul intervenției chirurgicale.

Tipuri de intervenție chirurgicală pentru un cancer de sân

Până la stabilirea tratamentului oncologic, pacientele care au suspiciune de cancer mamar trebuie să facă o biopsie. Medicii recoltează o porțiune din țesutul tumoral, o analizează în laborator și astfel, află toate informațiile despre tipul de tumoare mamară. Apoi, decid protocolul de tratament în cadrul comisiei multidisciplinare, protocol care ține cont de situația medicală a fiecărei paciente.

Pentru cele mai multe paciente cu cancer de sân, operația face parte din protocolul de tratament. Există mai multe tipuri de intervenție chirurgicală pe care medicii o aplică în cazul cancerului mamar.

În funcție de tipul de cancer și de stadiul bolii, medicii pot recomanda extirparea tumorii cu conservarea sânului. În alte cazuri, se poate face mastectomia, adică îndepărtarea completă a unui sân sau chiar a ambilor sâni.

În cazurile avansate, medicii pot interveni pentru a atenua anumite simptome cu care se confruntă pacientele. De asemenea, intervenția chirurgicală poate fi însoțită de reconstrucție mamară. În plus, medicii pot interveni chirurgical pentru a afla dacă un cancer de sân s-a extins către nodulii limfatici.

Chimioterapie, chirurgie și radioterapie pentru cancerul mamar

La ora actuală, multe dintre pacientele cu cancer mamar primesc chimioterapie înainte de intervenția chirurgicală. Apoi, după 3-6 săptămâni de la încheierea chimioterapiei, pacientele pot fi operate. În cazul în care medicii îndepărtează doar tumoarea, cu conservarea sânului, este posibil să fie nevoie și de radioterapie.

Tratamentul oncologic al unui cancer de sân este complex, însă în prezent, abordarea fiecărui caz în cadrul echipelor multidisciplinare și accesul la terapii de ultimă generație contribuie semnificativ la creșterea șanselor de vindecare pe termen lung.

În cadrul campaniei „Stop cancer de sân!”, susținută de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”, dr. Victor Titirez ne-a explicat pe larg rolul chirurgiei în tratamentul cancerului de sân.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Victor Titirez - Medic specialist Chirurgie generală
Dr. Victor Titirez este Medic specialist Chirurgie generală in cadrul Spitalelor Donna Medical și Regina Maria. Educație: 01 ianuarie 2021-prezent – Formator în Chirurgie Plastică 30 septembrie 2018: Examenul de calificare al Consiliului European de Chirurgie în domeniul sânului - Lille, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Chirurgie generală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: