Reconstrucţia mamară – soluţia pentru vindecarea fizică şi psihică

Conform statisticilor Institutului Naţional de Statistică, peste 6000 de femei au pierdut lupta cu cancerul mamar în 2012. Peste 90% dintre acestea au aflat de boală într-o formă avansată, şansele de supravieţuire fiind extrem de mici.
Reconstrucţia mamară - soluţia pentru vindecarea fizică şi psihică

Conform Institutului Naţional de Statistică, peste 6000 de femei au pierdut lupta cu cancerul mamar în 2012. Peste 90% dintre acestea au aflat de boală într-o formă avansată, şansele de supravieţuire fiind extrem de mici.

Mastectomia vine ca o soluţie salvatoare, în ciuda faptului că este o intervenţie chirurgicală mutilantă. Pentru recăpătarea siguranţei de sine şi a unui aspect fizic plăcut, chirurgia estetică pune la dispoziţia femeilor care trec printr-o astfel de situaţie, multiple posibilităţi chirurgicale de reconstrucţie mamară.

”Prin reconstrucţia mamară, se recreează un aspect cât mai apropiat de sânii naturali şi se urmăreşte atât recuperarea formei, cât şi a dimensiunilor normale. Această procedură este adaptată particularităţilor anatomice individuale”, a declarat dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale.

Hotărârea de a apela la o astfel de intervenţie este în strânsă legătură cu îmbunătăţirea imaginii de sine şi calitatea vieţii personale. Pentru majoritatea femeilor, recompensa unei lupte câştigate în faţa cancerului mamar este reconstrucţia sânilor.

Pentru desfăşurarea intervenţiei în condiţii optime, chirurgul estetician recomandă realizarea unui set de analize. Se va evalua starea generală de sănătate, precum şi eventualii factori de risc. De asemenea, se vor efectua măsurători pentru determinarea mărimii şi formei sânului de reconstruit. În final se va stabili de comun acord cu pacientul, metoda cea mai potrivită de reconstrucţie.

”Pentru ca beneficiile intervenţiei să răspundă dorinţelor şi aşteptărilor pacientei, aceasta trebuie să urmeze câteva indicaţii preoperatorii. Fumatul este de evitat cu o lună înainte de operaţie, precum şi expunerea la soare sau solar. Nu se bea şi nu se mănâncă nimic în noaptea dinaintea intervenţiei. De asemenea, cu 2 săptămâni înainte trebuie întrerupt consumul de aspirină sau alte medicamente care pot influenţa coagularea sângelui”, a mai declarat dr. Cristian Niţescu.

Procedura se realizează sub anestezie generală, iar durata depinde în funcţie de metoda reconstructivă aleasă, între 3 şi 6 ore. Reconstrucţia se poate realiza atât concomitent cu mastectomia, cât şi la un interval de timp după aceasta.

În urma operaţiei de reconstrucţie mamară pot apărea diferite complicaţii precum necroza ţesutului înlocuit sau modificări în ceea ce priveşte sensibilitatea la nivelul sânului. Totodată, cicatricele rezultate sunt destul de vizibile.

Perioada de recuperare recomandată este între şase şi opt săptămâni. Rezultatul final poate ajuta pacienta să depăşească impactul fizic şi emoţional al mastectomiei. Majoritatea femeilor au constatat o reală îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Noutăţi de vară pentru sănătatea ta
Noutăţi de vară pentru sănătatea ta
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân