Victimele gaslighting-ului medical sunt de cele mai multe ori femei

  • Publicat:
Victimele gaslighting-ului medical sunt de cele mai multe ori femei

Dacă ai fost vreodată la medic și ți-a dat de înțeles că exagerezi cu anumite simtome, dacă te-ai simțit ignorată de medic sau dacă ai plecat din cabinet cu senzația că nu ai fost înțeleasă pe deplin, e posibil să fi fost victima gaslighting-ului medical. Ce înseamnă acest lucru mai exact, aflăm în rândurile ce urmează.

Gaslighing-ul medical, tot mai des întâlnit în rândul femeilor în special

Potrivit statisticilor, multe femei trec prin situații neplăcute, simțindu-se nedreptățite și neascultate de către specialiștii din domeniul sanitar. Unul dintre cele mai bune exemple, în acest sens, se referă la bolile de inimă, în cazul cărora femeile sunt de două ori mai predispuse să fie ignorate, iar simptomele lor să fie considerate de natură psihică sau emoțională, în comparație cu simptomele unui bărbat.

De pildă, un studiu a scos la iveală că atunci când bărbații și femeile prezintă aceleași simptome ale bolii coronariene, medicii sunt mult mai puțin convinși în privința diagnosticului în cazul pacientelor de sex feminin.

De asemenea, o altă cercetare a arătat că femeile cu boli de inimă au primit un tratament mai puțin agresiv și nu au fost reprezentate la fel de bine în studiile clinice.

Atât rețelele sociale, cât și jurnalele de știri, abundă în exemple de femei neglijate din punct de vedere medical. Studiile vorbesc de la sine: femeile sunt diagnosticate după o perioadă mai lungă de timp cu diferite tipuri de cancer, se întâmplă în cazul bărbaților, spre exemplu.

Mai mult, există și situații în care viața femeilor este pusă în pericol de medici care le ignoră durerea, punând-o mai degrabă pe seama anxietății, depresiei postpartum sau considerând-o mai puțin gravă decât susțin acestea, relatează publicația Scientific American.

Citește și: Actriță decedată după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit. I-au spus că suferă de anxietate, dar realitatea era alta

Fenomenul de gaslighting medical este mult mai complex

Gashlighing-ul medical poate duce la un diagnostic greșit. Există mai multe semne care pot indica gaslighting-ul medical, în funcție de comportamentul medicului. Iată la ce să fii atentă:

  • Medicul iți ignoră simptomele și nu te ia în serios
  • Medicul te întrerupe constant sau nu te ascultă deloc
  • Simți dispreț sau sarcasm din partea medicului
  • Medicul te învinovățește pentru starea ta de sănătate
  • Medicul atribuie cauza problemei tale medicale pe seama unei afecțiuni de natură mintală

Citește și: Olivia Culpo, operată de endometrioză. ”Am fost în agonie ani de zile, iar medicii m-au diagnosticat greșit”

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân