Trucul de 30 de secunde care te ajută să slăbești în timp ce mănânci

Un nou studiu sugerează că un obicei alimentar ne poate ajuta în acest sens: mestecatul lent. Așadar, iată cum poți să slăbești în timp ce mănânci.
  • Publicat:
Trucul de 30 de secunde care te ajută să slăbești în timp ce mănânci
Foto: shutterstock / Trucul de 30 de secunde care te ajută să slăbești în timp ce mănânci

Când vine vorba de slăbire sau menținerea greutății, ceea ce mâncăm este crucial, iar unele cercetări sugerează și că la fel de important este și momentul în care mâncăm. Există însă un nou studiu publicat în Scientific Reports care sugerează că un obicei alimentar ne poate ajuta în acest sens: mestecatul lent. Așadar, iată cum poți să slăbești în timp ce mănânci.

Mâncatul lent, obiceiul care te ajută să slăbești în timp ce mănânci

Pentru a determina potențialele efecte ale mestecatului lent, cercetătorii au urmărit într-un studiu clinic 11 bărbați sănătoși cu o greutate normală, observând dacă consumă alimentele la fiecare 30 de secunde, le țin în cavitatea bucală pentru 30 de secunde înainte de a le înghiți și dacă le mestecă pentru 30 de secunde înainte de a le înghiți.

Toate cele trei abordări au rezultat un nivel crescut de sațietate, dar mestecatul lent asigură creșterea termogenezei induse de dietă (TID). Termogeneza indusă de dietă face referire la căldura generată de organism după ce mănânci și cât de afectată este rata metabolică. Un nivel scăzut al TID tinde să promoveze creșterea în greutate, în timp ce un nivel crescut are un efect opus.

Nu este prima oară când se face o conexiune între mâncatul lent și scăderea în greutate sau menținerea greutății. De exemplu, un studiu clinic publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics arată că dacă mestecăm de mai multe ori mâncarea reducem porția pentru că durează mai mult, te simți plin și astfel ajungi să consumi mai puțină mâncare.

Un alt studiu publicat în Frontiers in Psychology sugerează că există și o componentă mentală în acest obicei. În această cercetare, participanții care mestecau conștient evitau comportamentele alimentare impulsive. Un alt beneficiu al mestecatului încet? Ești mai atent la ceea ce mănânci, la gust și textură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”