Testul de 10 minute care îți arată dacă ești la risc să dezvolți demență

  • Publicat:
Testul de 10 minute care îți arată dacă ești la risc să dezvolți demență
Foto: envato

Un test dezvoltat de experții britanici ar putea prezice dacă ești la risc să dezvolți demență. Acesta durează doar 10 minute și îl poți face online, din confortul casei, accesând alzheimersresearchuk.org.

Factori de risc cunoscuți în apariția demenței, precum vârsta înaintată sau moștenirea genetică, nu sunt modificabili. Totuși, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această boală neurodegenerativă. Potrivit Alzheimer’s Research UK, aproape 40% din cazurile de demență sunt legate de factori de risc care pot fi influențați, cum ar fi regimul alimentar, mișcarea sau socializarea.

Află dacă ești la risc să dezvolți demență

Testul care prezice riscul de demență este împărțit în 3 secțiuni care vizează acuitatea cognitivă, sănătatea generală și importanța socializării.

În prima secțiune din test, participantul este întrebat cât de des are activități ce stimulează creierul, cum ar fi cititul unei cărți, completarea de integrame, cântatul la un instrument muzical etc. Aceste întrebări relevă cât de stimulat este creierul să rămână activ.

Apoi, participantul este întrebat despre calitatea și durata somnului, deoarece studiile au arătat că tulburările de somn pe termen lung sunt asociate cu risc să dezvolți demență.

Într-o altă întrebare, participantul la test trebuie să răspundă ce activități îl relaxează și îi fac plăcere.

În a doua secțiune a testului, participantul este întrebat cât de des se întâlnește și discută cu prietenii, colegii sau membrii familiei. Potrivit studiilor, izolarea socială este un factor de risc în apariția tulburărilor neurodegenerative, printre care și demența, care include boala Alzheimer.

Ulterior, participantul la test este întrebat dacă prietenii sau membrii familiei sale au îngrijorări în ceea ce privește auzul său, deoarece s-a dovedit că există o legătură de cauzalitate între pierderea auzului și riscul de demență.

În ultima secțiune a testului, participantul este inițial rugat să răspundă dacă fumează. Dacă răspunsul este afirmativ, experții recomandă renunțarea la acest viciu ca parte din măsurile de prevenție împotriva demenței, dar și pentru protejarea sănătății inimii.

De asemenea, participantul trebuie să răspundă la următoarele 6 întrebări:

  • Când ți-ai măsurat ultima dată tensiunea arterială?
  • Când ți-ai verificat ultima dată nivelul colesterolului?
  • Ai diabet de tip 2 sau medicul ți-a spus că ești la risc să faci această boală?
  • Cât de des bei alcool?
  • Cum ți-ai descrie regimul alimentar?
  • Cât de des te implici în activități fizice moderate sau intense?

La final, după completarea testului, participantului i se oferă un plan personalizat de prevenție, în funcție de aspectele care trebuie și pot fi îmbunătățite. Spre exemplu, dacă sunt identificate probleme cu somnul, participantul va primi sfaturi utile în acest sens.

Cele 5 semne ale demenței

Potrivit NHS, cele mai comune simptome de demență la care trebuie să fim atenți sunt următoarele:

  • Tulburările de memorie
  • Dificultățile de concentrare
  • Schimbările de dispoziție
  • Confuzia temporo-spațială
  • Dificultatea de a urmări o conversație sau de a găsi cuvintele potrivite

Aceste simptome pot părea banale inițial și sunt trecute cu vederea, dar se pot agrava odată cu trecerea timpului și avansarea bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”