Aceste două suplimente alimentare combinate ar preveni bolile autoimune. Sute de mii de români afectați

  • Publicat:
Aceste două suplimente alimentare combinate ar preveni bolile autoimune. Sute de mii de români afectați
Suplimentele de vitamina D ar preveni unele boli autoimune, potrivit unui studiu / Foto: Shutterstock

Adulții care iau zilnic suplimente de vitamina D și ulei de pește ar fi protejați de dezvoltarea unor boli autoimune precum artrita reumatoidă, psoriazis, boli ale tiroidei sau polimialgie reumatică, potrivit unui nou studiu.

Persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai mult care au luat 2.000 de unități de vitamina D3 cel puțin cinci ani au avut un risc cu 22% mai mic de a dezvolta boli autoimune, potrivit dr. Karen Costenbader, autorul studiului, publicat în BMJ, profesor la Universitatea Harvard, în divizia de Reumatologie, Inflamație și Imunitate.

Doza pe care  au luat-o participanții este de 3 ori mai mare decât doza zilnică recomandată, de 600 de unităti, pentru persoanele cu vârsta de până la 69 de ani și de 800 de unități pentru cei cu vârsta de 70 de ani și peste.

Bolile autoimune ar putea fi prevenite

Odată ce o persoană a luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin doi ani, rata de prevenție pentru boli autoimune a crescut până la 39%, potrivit studiului.

Studiul a evidențiat, de asemenea, o posibilă legătură între administrarea a 1.000 de miligrame de acizi grași omega-3 (ulei de pește) și o reducere a tulburărilor autoimune, însă asocierea nu a fost semnificativă statistic.

Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că suplimentele de vitamina D și omega-3, luate zilnic, au redus riscul de boli autoimune cu 30% față de grupul placebo.

Vitamina D în exces poate fi toxică

Experții atenționează însă că vitamina D trebuie luată întotdeauna după o discuție cu medicul, iar excesul de acest supliment poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.

Spre deosebire de vitaminele solubile în apă, pe care organismul le elimina ușor, vitamina D este depozitată în celulele de grăsime ale organismului și pot ajunge la un nivel toxic, ducând la dureri ale oaselor și daune ale rinichilor.

O persoană își asigură stocul de vitamina D în mod natural, prin expunerea la soare sau consumul de lapte și alte alimente care sunt îmbogățite cu vitamina D. Experții spun că tinerii adulți, cel mai des, nu au nevoie de suplimente de vitamina D, mai ales în cantități de peste 600 de unități.

Vitamina D și demența

Vitamina D a fost subiectul mai multor studii în ultimii ani. Cercetătorii au asociat suplimentele de vitamina D cu un risc redus de demență.

Cercetarea a demonstrat că persoanele cu niveluri extrem de mici de vitamina D aveau de două ori mai multe șanse – decât cei cu niveluri normale – să dezvolte Alzheimer sau alte forme de demență. Pe de altă parte, alte studii nu au asociat în niciun fel vitamina D și demența, potrivit Mayo Clinic.

În acest moment, legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență este doar observațională. Mai multe studii sunt necesare în acest sens.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân