Studiu: un tratament neinvaziv de 20 de minute poate îmbunătăți atât memoria pe termen scurt, cât și memoria pe termen lung a pacienților de peste 65 de ani

  • Publicat:
  • Actualizat:
Studiu: un tratament neinvaziv de 20 de minute poate îmbunătăți atât memoria pe termen scurt, cât și memoria pe termen lung a pacienților de peste 65 de ani
Photo credit @ Dr. Robert Reinhart

Memoria persoanelor în vârstă poate fi îmbunătățită cu ajutorul unui tratament neinvaziv dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Boston. Acesta constă în stimularea electrică a creierului timp de 20 de minute, în patru zile consecutive, potrivit unui comunicat postat pe pagina instituției. 

Cele mai recente statistici ale Asociației Alzheimer arată că peste 6,5 milioane de americani cu vârsta peste 65 de ani sunt diagnosticați cu această maladie în fiecare an și se preconizează că această cifră se va dubla până în 2050, ca urmare a creșterii speranței de viață.

„În România, statisticile indică peste 300.000 de persoane diagnosticate cu Alzheimer la nivelul anului 2019, cu 37% peste numărul de pacienți din 2009. Trendul crescător s-a manifestat an de an, dacă privim evoluția din ultimii 10 ani”, spune dr. Octavian Magazin, medic specialist psihiatru.

Studiul publicat recent în revista Nature Neuroscience explică modul în care tratamentul neinvaziv poate îmbunătăți memoria la adulții în vârstă. De asemenea, deschide noi căi pentru un tratament mai eficient în lupta cu boala Alzheimer.

Memoria pe termen scurt și lung, resuscitată cu stimulare cerebrală

Scăderea memoriei variază ca severitate în funcție de fiecare persoană, însă un declin rapid poate prezice boala Alzheimer și alte forme de demență.

În cadrul studiului s-a demonstrat că plasticitatea creierului îmbătrânit poate fi modelată în mod selectiv și durabil cu ajutorul electrostimulării cerebrale.

Cercetătorii au urmat două protocoale de stimulare electrică a creierului: unul pentru îmbunătățirea selectivă a memoriei pe termen scurt prin stimularea de joasă frecvență a cortexului parietal (situat deasupra hipocampului, una dintre primele zone ale creierului afectate) și altul pentru îmbunătățirea selectivă a memoriei pe termen lung prin stimularea de frecvență înaltă a cortexului prefrontal (responsabil cu stocarea memoriei pe termen lung).

Am constatat că stimularea electrică a creierului timp de 20 de minute, în 4 zile consecutive, poate îmbunătăți atât memoria pe termen scurt, cât și memoria pe termen lung la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, a declarat dr. Robert Reinhart, profesor la Universitatea Boston și director al Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive și Clinice.

Participanților la studiu li s-a dat o listă de cuvinte pe care trebuiau să le memoreze. După aplicarea tratamentului, cercetătorii i-au întrebat ce cuvinte erau la coada listei (pentru a evalua memoria de scurtă durată) și ce cuvinte erau la începutul acesteia (pentru a evalua memoria de lungă durată)

Rezultatele au indicat că 17 din 20 de subiecți cărora li se aplicase stimulare cerebrală de frecvență înaltă prezentau o îmbunătățire a memoriei de lungă durată. În cadrul grupului unde a fost aplicată stimularea cerebrală cu frecvență joasă, 18 din 20 de participanți au înregistrat progrese în ceea ce privește memoria pe termen scurt.

Având în vedere creșterea speranței de viață, dar nu și a calității vieții, sistemele de sănătate din întreaga lume sunt supuse unei presiuni majore ca urmare a creșterii costurilor cu îngrijirea persoanelor vârstnice.

Din păcate, tratamentele actuale pentru demență (inhibitori de colinesterază sau antagoniști de NMDA, antidepresive, antipsihotice, medicație pentru agitație, apatie, insomnie) nu fac decât să încetinească foarte puțin evoluția bolii sau să atenueze anumite simptome asociate acestei probleme de sănătate, cu riscul apariției unor reacții adverse.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân