STUDIU. Meditația, la fel de benefică precum medicamentele, în cazul anxietății

Cercetătorii spun că meditația e la fel de eficientă ca medicația.
  • Publicat:
STUDIU. Meditația, la fel de benefică precum medicamentele, în cazul anxietății

Meditația poate fi la fel de eficientă precum este un medicament  inhibitor selectiv al refacerii serotoninei, în tratarea anxietății, afirmă un nou studiu publicat în JAMA Psychiatry.

Un program de 8 săptămâni de meditație are aceleași beneficii ca un medicament folosit în tratarea anxietății. Studiul a implicat 276 de adulți diagnosticați cu tulburări de anxietate. Participanții au fost repartizați aleatoriu fie unui curs de meditație timp de 8 săptămâni, fie unui tratamnt cu escitalopram.

Cercetătorii au descoperit că programul de meditație a fost la fel de eficient ca escitalopramul  (medicament  inhibitor selectiv al refacerii serotoninei, în tratarea anxietății ) în reducerea nivelului de anxietate.

Important de menționat este că au existat mai puține abandonuri de la programul de meditație: „Niciun participant din grupul de meditație nu a renunțat la studiu, comparativ cu 8% din grupul celor care luau medicamente, unde membrii au abandonat din cauza unui efect advers”.

Acest studiu oferă dovezi suplimentare conform cărora o abordare bazată pe meditație poate fi o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru persoanele cu tulburări de anxietate și poate servi ca o alternativă sau o completare sigură și fără efecte adverse la medicamente.

Beneficiile meditației

Practicile de meditație (mindfulness) pot include yoga, tai chi, exerciții de respirație, exerciții de imagerie ghidată sau de meditație.

Beneficiile practicii regulate de mindfulness includ:

  • ajută la conștientizarea momentului prezent și acceptarea fără judecăți;
  • ajută la stimularea unui sentiment de conexiune și găsire a bucuriei;
  • dezvoltă abilități de a reduce anxietatea folosind acceptarea, conștientizarea de sine și autocompasiunea;
  • au un rol activ în gestionarea anxietății;
  • reconectează creierul prin neuroplasticitate și îmbunătățește reglarea emoțională și rezistența pe termen lung, reducând anxietatea.

Chiar dacă nu ești obișnuit cu aceste tehnici, poți începe cu cel mai simplu și eficient exercițiu: acela de a-ți observa respirația. Poți începe cu un minut sau două și apoi poți crește timpul, în mod progresiv.

Dacă ți-e greu să faci de unul singur, sunt disponibile opțiuni accesibile și fără costuri, inclusiv resurse gratuite de mindfulness online. Este important de reținut că meditația nu poate înlocui medicamentele pentru toată lumea, însă o  abordare combinată care integrează opțiuni de medicamente, mindfulness și psihoterapie este adesea foarte eficientă.

Câteva sfaturi pentru a practica meditația

Începe prin a găsi un loc în care să te simți în siguranță și comod. Poți fi așezat în poziție verticală sau orizontală.

Concentrează-ți atenția asupra corpului și asupra oricăror senzații din corp.

Ai opțiunea de a închide ochii sau de a privi în față.

Respiră adânc și lung, inspirând pe nas și expirând pe gură. Simte cum aerul intră și iese din corp.

Concentrează-ți atenția asupra fiecărei părți din corpul tău rând pe rând.

Practică de câte ori poți, pentru a putea vedea beneficii asupra stării tale de bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân