Alimentul controversat cu efecte miraculoase. Mihaela Bilic: Laptele este un aliment „viu”, cu efect 3 în 1

Alimentul controversat cu efecte miraculoase. Mihaela Bilic: Laptele este un aliment „viu”, cu efect 3 în 1
Foto: Instagram @doctorbilic

Laptele împarte medicii în două tabere: unii aduc argumente în favoarea consumului acestuia, alții pledează pentru excluderea lui din alimentație. Din prima categorie face parte și medicul nutriționist Mihaela Bilic, care spune că laptele este un aliment „viu”, cu efect 3 în 1, deosebit de important pentru menținerea sănătății. 

Potrivit medicului, laptele este unul dintre puținele alimente care conțin acid butiric în mod natural. Acest acid, care se găsește în unt și în grăsimea din lapte, are efecte miraculoase: echilibrează tranzitul intestinal, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii, reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scade riscul de diabet și obezitate, reduce riscul de astm și alergie.

„Ce are laptele și nu găsim în niciun alt aliment? Efect 3 în 1: prebiotic, probiotic și postbiotic!” Dr. Mihaela Bilic explică în continuare care este diferența dintre prebiotice, probiotice și postbiotice.

Ce sunt PREbioticele?

Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală. Genul acesta de carbohidrați nu pot fi digerați, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon unde sunt fermentați și descompuși de flora microbiană și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.

Produsele lactate conțin GOS, adică galacto-oligo-zaharide, niște carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic.

Ce sunt PRObioticele?

Se numesc probiotice alimentele fermentate care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin.

De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.

În lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completează ecosistemul bacterian responsabil de imunitate. Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.

Ce sunt POSTbioticele?

Postbioticele sunt compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.

Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent în unt și grăsimea din lapte. Are efecte miraculoase: echilibrează tranzitul intestinal, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii, reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scade riscul de diabet și obezitate, reduce riscul de astm și alergie.

Laptele este un aliment viu, din care se poate obține o multitudine de produse. Fie că este dulce sau fermentat, sub formă de iaurt sau de brânză, laptele hrănește, hidratează, mineralizează și echilibrează organismul. Și da, să fie integral!

Pe lângă vitaminele A și D, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conțin acid butiric în mod natural!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ...
citește mai mult
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor