STUDIU. Femeile cu diabet zaharat intră mai devreme la menopauză

  • Publicat:
STUDIU. Femeile cu diabet zaharat intră mai devreme la menopauză
Sursa foto: shutterstock

Un nou studiu arată că femeile care dezvoltă diabet zaharat până la vârsta de 40 de ani au un risc mai mare să intre la menopauză mai devreme. 

Este deja știut faptul că persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile să dezvolte diverse afecțiuni asociate, cum ar fi glaucomul, bolile de inimă, de rinichi sau accidentul vascular cerebral. Însă rezultatele acestei noi cercetări sugerează că și sănătatea reproductivă a femeilor poate avea de suferit din cauza diabetului, mai ales dacă este diagnosticat până la vârsta de 40 de ani.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto a constat în urmărirea a peste 11.000 de femei, pentru a evalua impactul diabetului diagnosticat timpuriu asupra „îmbătrânirii” ovariane.

Astfel, cercetătorii au observat că vârsta timpurie de diagnosticare a diabetului (sub 40 de ani) la femei a fost asociată cu o incidență mai crescută a menopauzei precoce.

Studiul nostru arată că există o asociere între diagnosticul timpuriu al diabetului zaharat și instalarea precoce a menopauzei. Sperăm că munca noastră pune bazele pentru mai multe cercetări în acest domeniu, astfel încât să putem înțelege mai bine și să prevenim impactul pe termen lung al diabetului asupra corpului uman și asupra sistemului reproductiv, a declarat dr. Vrati Mehra, autorul principal al studiului.

Rezultatele detaliate ale studiului au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății de Menopauză din America de Nord (NAMS).

„Această cercetare prezintă impactul pe care diabetul îl are asupra corpului uman. Femeile tinere care primesc un diagnostic de diabet sunt mai susceptibile la îmbătrânirea ovariană accelerată și la menopauza timpurie”,  a adăugat dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.

Sursa: news-medical.net/news/20221012/Study-finds-an-association-between-early-diagnosis-of-diabetes-and-earlier-menopause.aspx

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
A murit tatăl jurnalistului Marius Tucă
A murit tatăl jurnalistului Marius Tucă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: