Sportul practicat cu regularitate scade riscul de infectare cu COVID-19

În urma unui studiu s-a descoperit că persoanele care sunt active au un risc scăzut de infectare cu COVID-19, ba chiar depășesc mai bine cazurile severe.
  • Publicat:
Sportul practicat cu regularitate scade riscul de infectare cu COVID-19
Foto: shutterstock

Nu este prima oară când auzi că este extrem de important să faci mișcare cu regularitate pentru a-ți menține starea de sănătate. Un nou studiu arată că această practică sănătoasă vine la pachet cu un bonus: ar putea reduce riscul de infectare severă cu COVID-19.

În urma studiului publicat în British Journal of Sports Medicine au fost analizați 48.440 adulți diagnosticați cu COVID-19 în perioada 1 ianuarie 2020 și 21 octombrie 2020. Cercetătorii au luat în calcul acivitatea fizică dinainte de infectare și au comparat-o cu riscul de spitalizare și deces după ce au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Astfel, ei au descoperit că persoanele diagnosticate cu COVID-19 care erau inactive, adică acordau mai puțin de 10 minute de activității fizice, pe săpătămână, erau sub risc crescut de spitalizare și deces comparativ cu cei care erau activi cel puțin 150 de minute pe săptămână.

Cum scade activitatea fizică riscul de infectare cu COVID-19?

Medicii care au luat parte la studiu sunt de părere că activitatea fizică regulată poate duce la scăderea masei corporale, iar un indice crescut încadrează pacientul sub categorii precum supraponderal sau obez, ceea ce reprezintă un rosc de spitalizare sau deces din cauza COVID-19, informează CDC. Desigur, exercițiile fizice pot preveni obezitatea și se poate ajunge la scăderea în greutate, dar acestea au și un impact direct cu sănătatea plămânilor.

Persoanele care fac sport regulat se bucură de o mai bună funcționare a plămânilor, indiferent de problemele respiratorii cu care se confruntă. Exercițiile fizice și cele de respirație pun în mișcare anumite zone ale plămânilor pe care nu le folosim întotdeauna. De asemenea, se deschid căile respiratori, iar dacă fluidele sunt prezente, acestea sunt expectorate. Trebuie menționat faptul că activitatea fizică ajută la întărirea musculaturii pulmonare, extrem de importantă în cazul unei îmbolnăviri severe cu COVID-19. De asemenea, în privința sistemului imunitar ajută la mobilizarea celulelor imunitare în sânge și scad șansele ca organismul să intre în contact cu patogenii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”