Mihaela Bilic avertizează: Produsele fără gluten nu sunt la fel de sănătoase ca cele cu gluten! De ce?

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra erorii de a crede că produsele fără gluten sunt mai sănătoase când, adevărul este exact contrariul.
Mihaela Bilic avertizează: Produsele fără gluten nu sunt la fel de sănătoase ca cele cu gluten! De ce?
Mihaela Bilic avertizează: „Fără gluten” nu este la fel de sănătos!

Din ce în ce mai mulți oameni se auto-proclamă intoleranți la gluten, însă doctor Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aspect foarte important de care trebuie să ținem cont: pentru persoanele care nu au fost diagnosticate cu intoleranță la gluten, produsele fără gluten nu sunt nici mai bune, nici mai sănătoase.

Așadar, Mihaela Bilic susține că:

„Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat.”

Pentru că, deși avem impresia – susținută și de unii producători din industria alimentară –, că tot ce este fără gluten se traduce și ca sursă a numeroase beneficii pentru sănătate, în realitate studiile arată că lucrurile stau exact invers.

Produsele fără gluten nu pot fi echivalate din punctul de vedere nutrițional cu variantele clasice, care conțin gluten; diferențele sunt încă marcante chiar dacă se depun constant eforturi pentru îmbunătățirea formulei produselor fără gluten.

Ce ne arată studiile despre produsele fără gluten?

Nutriționistul Mihaela Bilic amintește pe pagina sa de Facebook un studiu extrem de relevant pentru ipoteza pe care o susține, realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Țara Bascilor, precum și comparația produselor fără gluten din punctul de vedere al rețetelor folosite în 2013 și 2022.
Cercetătorii din Țara Bascilor au monitorizat pentru o perioadă de 9 ani produsele fără gluten, iar în 2014 au publicat o lucrare științifică folosind metoda comparativă a 200 de alimente fără gluten cu echivalentele lor clasice.
„Din punct de vedere nutrițional, produsele nu sunt similare. Produsele fără gluten conțin mai multe lipide saturate (grăsimi vegetale dăunătoare), mai puține fibre și proteine, iar conținutul de sare era ridicat.”, a exemplificat doctor Mihaela Bilic concluziile studiului.
Mai mult, când au comparat rețetele folosite în 2013 și 2022 pe bază de produse fără gluten, cercetătorii au demonstrat că există diferențe nutriționale majore în cazul prăjiturilor, cerealelor pentru micul dejun, aluatului/foitajului/pâinii.

Astfel, diferențele între produsele fără gluten arată următoarele:

  • grupul cookie/biscuiți are o scădere semnificativă a cantității de proteine
  • cerealele și pâinea au mai multe lipide saturate
  • grupul de aluat/foitaj/pizza există deficit la fibrele alimentare
  • grupul de paste făinoase a avut cele mai mici lipsuri: proteine (−7,2%), carbohidrați simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%).

În cazul pastelor fără gluten, diferențele nu sunt atât de mari pentru că acestea sunt preparate din făină de porumb și făină de orez.

„În rețeta veche era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu se fărâmițeze. Mai nou orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul dă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind mai puține lipide, deci valoarea nutrițională a crescut.”, explică Mihaela Bilic.

Concluzie

Pentru persoanele care nu suferă de o afecțiune anume care să îi facă intoleranți la gluten, alegerea de a consuma produse de acest tip poate fi considerată un moft, o modă.

Pe de alt parte, pentru a crește calitatea nutrițională și pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată, produsele fără gluten trebuie reformulate în continuare de către firmele alimentare, așa cum avertizează și recomandă oamenii de știință.

Citește și: 5 adevăruri neașteptate despre consumul de gluten

Citește și: Sorgul, cereala care înlocuiește quinoa. Este excelentă în dietele fără gluten

Citește și: Cum îți dai seama că ai intoleranță la gluten. Semne că ai putea avea boala celiacă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”