5 adevăruri neașteptate despre consumul de gluten

  • Publicat:
5 adevăruri neașteptate despre consumul de gluten
Sursa foto: shutterstock

Glutenul a devenit un cuvânt cheie în ultimii ani și nu doar în cercurile nutriționale. Iar grâul a căpătat o reputație proastă și asta nu neapărat din cauza glutenului, ci faptului că a fost perceput greșit. Iată câteva adevăruri despre grâu care ți-ar putea schimba înțelegerea în ceea ce privește glutenul. 

Glutenul: 5 adevăruri despre consumul său

Pâinea cu adevărat sănătoasă nu mai este bună în două zile de la coacere

O pâine va fi bună de aruncat după maximum două zile, atunci când își schimbă gustul sau când se întărește. Pâinea feliată, în schimb, rezistă chiar și o săptămâna cu condiția ca punga în care este păstrată să fie închisă.

Citește și: Ce se întâmplă cu pâinea când se întărește: trucuri ca să o ții proaspătă mai multă vreme

Alimentele procesate creează probleme digestive

Evitarea alimentelor procesate este primul pas pentru un tranzit intestinal sănătos și pentru a începe să te bucuri de alimentele față de care poți avea intoleranță.

Citește și: Gluten: când poate fi periculos

Este posibil să nu fii intolerant la gluten, dar să ai o hipersensibilitate la acesta

Din fericire pentru mulți, majoritatea tolerează foarte bine glutenul. Totuși, există persoane care prezintă hipersensibilitate la gluten și care suferă de probleme de sănătate precum: dureri de stomac, balonare, constipație, oboseală inexplicabilă, șamd. Doar o dietă permanentă fără guten ar putea lupta împotriva acestor simptome.

Poți fi intolerant la gluten și totuși, să nu prezinți simptome

Pentru cei cu boală celiacă, chiar și cantitate mică de gluten poate declanșa o reacție și poate împiedica organismul să absoarbă nutrienți. Această așa zisă malabsorbție poate provoca simptome gastro-intestinale, ca de pildă balonare, crampe sau gaze intestinale.

Din păcate, multe persoane cu boală celiacă nu prezintă aceste simptome. Drept urmare, fără semne reale ce te pot anunța că ai mâncat din greșeală gluten, nu îți poți da seama că ai intoleranță la acest aliment.

Citește și: Cum îți dai seama că ai intoleranță la gluten. Semne că ai putea avea boala celiacă

Nu grâul în sine este problema

Încă din 1961, atunci când FDA a pus colesterolul pe lista nutrienților problematici, grăsimile bune au fost substituite cu unele artificiale, greu de digerat. Iar acest lucru a dus la numeroasele probleme digestive și la epidemia de pre-diabet cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane astăzi.

Surse: Everyday Health, CNN, Bycicling, Pink Villa

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân