Medicamentul de slăbit care scade cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral

  • Publicat:
Medicamentul de slăbit care scade cu 20% riscul de infarct și accident vascular cerebral
Foto: Shutterstock

Medicamentul de slăbit care are la bază substanța activă numită semaglutidă poate avea efect benefic și asupra sistemului cardiovascular, transmite Reuters.

Un nou studiu arată că injecțiile cu semaglutidă pot reduce cu până la 20% riscul de infarct, accident vascular cerebral sau deces cauzat de o afecțiune cardiovasculară.

Citește și: Semaglutida (Ozempic) – medicamentul antidiabetic cu efect de scădere în greutate. Cum funcționează, cât costă, care sunt reacțiile adverse

Expert: Medicamentul de slăbit ar trebui decontat integral

Cercetarea a inclus peste 17.000 de persoane adulte cu vârsta peste 45 de ani, supraponderale sau cu obezitate. Participanții au primit în fiecare săptămână, timp de 5 ani, fie o injecție cu 2.4 mg de semaglutidă, fie un placebo.

Rezultatele cercetării, care nu au fost încă revizuite de comunitatea științifică și nici publicate într-un jurnal medical, au fost date publicității recent, într-un comunicat de presă al companiei producătoare.

Citește și: 5 mituri despre Ozempic, spulberate de cel mai cunoscut medic din America

Medicii care i-au ținut sub observație pe participanții la studiu s-au declarat încântați de rezultatele obținute, având în vedere că medicamentul de slăbit a fost inițial destinat pentru tratarea diabetului, iar acum pare că are efect benefic și asupra sistemului cardiovascular.

Tratamentul obezității înseamnă mai mult decât scădere în greutate. Înseamnă o îmbunătățire a sănătății per total. Înseamnă prelungirea vieții, a declarat dr. Michael Albert, specialist în obezitate.

Expertul este de părere că rezultatele acestui studiu ar trebui să convingă autoritățile de beneficiile pentru populație, astfel încât medicamentul de slăbit – cu efect protector și asupra inimii sau creierului – să fie decontat integral pentru pacienți.

În prezent, tratamentul lunar cu acest medicament costă aproximativ 1.300 de dolari în SUA.

Un alt medicament anti-obezitate care ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare este cel care are în compoziție tirzepatidă, însă acesta este momentan aprobat doar pentru tratamentul diabetului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân