Injecții care ajută la slăbit: ce sunt, de câte feluri sunt, riscuri și complicații

Dacă ești supraponderal, obez sau kilogramele în plus te îngrijorează, probabil te întrebi cât de eficiente sunt aceste injecții care ajută la slăbit.
  • Publicat:
Injecții care ajută la slăbit: ce sunt, de câte feluri sunt, riscuri și complicații
Foto: shutterstock

Dacă ești supraponderal, obez sau kilogramele în plus te îngrijorează, probabil te întrebi cât de eficiente sunt aceste injecții care ajută la slăbit. Injecțiile cu GLP-1 au intrat în atenția presei și a multor personalități publice, așa că în acest articol vom vorbi în detaliu despre ele pentru a înțelege ce sunt și cum funcționează.

Tipuri de injecții care ajută la slăbit

Află în continuare care sunt tipurile de injecții care ajută la slăbit și care este diferența dintre Ozempic și Wegovy, două dintre cele mai populare variante.

Semaglutida

Semaglutida este un medicament care mimează rolul hormonilor din tractul gastrointestinal. Aceasta ajută la stimularea pancreasului pentru a crește cantitatea de insulină pe care o produce. Insulina este un hormon care transmite celulelor să absoarbă zahărul din sânge și să-l folosească pentru energie. Semaglutida ajută și la reducerea apetitului, ceea ce duce la slăbit.

Injecțiile cu semaglutidă sunt disponibile sub brand-uri cu numele Ozempic și Wegovy.

Wegovy

Wegovy este o injecție aprobată de FDA în anul 2021, care se face săptămânal. Medicii o prescriu pentru slăbit în cazul pacienților cu obezitate sau care au un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 30. De asemenea, o prescriu și pacienților cu un IMC mai mare sau egal cu 27, dar care au comorbidități asociate, precum diabetul sau hipertensiunea.

Ozempic

Medicii prescriu injecțiile cu Ozempic o dată pe săptămână pacienților cu diabet de tip 2 și risc de boli cardiovasculare. Acesta ajută și la menținerea sub control a glicemiei și reduce senzația de foame. De asemenea, previne accidentul vascular cerebral.

Nu folosi Ozempic pentru a înlocui insulina. De asemenea, nu este aprobată de FDA pentru slăbit, deși sunt medici care prescriu aceste injecții în acest sens.

Care este diferența dintre Ozempic și Wegovy?

Ambele produce au ca ingredient activ semaglutida. Dar principala diferență stă în doza maximă. Ozempic se administrează cu 2mg, in timp ce Wegovy se administrează cu 2.4mg. FDA le-a aprobat pentru diferite scopuri. Ozempic este aprobat pentru a ține sub control glicemia și pentru a reduce complicațiile privind accidentul vascular și bolile cardiovasculare, în timp ce Wegovy este aprobat pentru controlul greutății.

Liraglutida

Liraglutid (Saxenda) stimulează pancreasul să producă insulină atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare. De asemenea, suprimă apetitul și încetinește digestia. Se poate folosi și pentru a controla glicemia și pentru slăbire.

Pe lângă dietă și sport, liraglutida ajută la pierderea în greutate în rândul persoanelor de 12 ani sau mai în vârstă, care se confruntă cu obezitatea sau care sunt supraponderale. Un studiu din Belgia publicat în 2022 a observat efectele liraglutidei la 115 participanți cu un IMC mediu de 34.8. După 4 luni, greutatea medie a scăzut cu 9.2%. Un alt studiu din 2017 arată că liraglutida este eficientă în procesul de slăbire și managementul glicemiei.

Liraglutida se găsește și sub numele brandului Victoza, dar Victoza nu este aprobată de FDA pentru slăbit, ci pentru managementul diabetului de tip 2.

Tirzepatida

Tirzepatida (Mounjaro) diferă de GLP-1. Aceasta are un rol dublu care permite să fie mai eficientă. Studiile arată că participanții au reușit să slăbească cu 20% din greutatea inițială, după 72 de săptămâni (aproximativ 18 luni).

FDA a aprobat Mounjaro pentru pacienții cu diabet și managementul glicemiei. Unii medici prescriu aceste injecții și pentru slăbit atunci când alte metode nu funcționează. Specialiștii speră ca la finalul anului 2023 FDA să le aprobe.

Botox

Spre deosebire de alte injecții, toxina botulinică nu este similară GLP-1. Este o neurotoxină puternică realizată din bacteria Clostridium botulinum. Multe persoane folosesc botox-ul în scop cosmetic și terapeutic pentru a trata riduri, migrene, boli spastice și alte afecțiuni medicale. Funcționează prin paralizarea temporară a mușchilor. Pacienții cu obezitate folosesc botoxul în procesul de slăbire, însă un studiu din 2017 vine cu o concluzie, și anume că injecțiile cu botox nu ajută pacienții cu obezitate.

Injecții care ajută la slăbit: efecte adverse

Efectele adverse pot diferi în funcție de tipul de injecție pe care o folosești. În general, efectele adverse apărute în urma utilizării GLP-1 sunt:

  • stări de greață
  • vărsături
  • diaree
  • amețeli
  • creșterea pulsului
  • dureri de cap
  • dureri de stomac
  • infecții

De asemenea, poate exista un risc crescut de cancer de tiroidă și cancerul tiroidian medular, mai ales dacă folosești GLP-1 timp de 1-3 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân