Medic chirurg: Suplimentele alimentare sunt „o mare jale”. Organismul își ia tot ce are nevoie din alimentație

Medic chirurg: Suplimentele alimentare sunt „o mare jale”. Organismul își ia tot ce are nevoie din alimentație
Foto: Dr. Gabriel Mitulescu

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală Sanador, a vorbit, în cadrul emisiunii CSID LIVE, despre alimentația românilor, care ar trebui să conțină cât mai multe fructe și legume locale și sezoniere. El este de părere că organismul nu are nevoie  de suplimente, întrucât își ia toate substanțele nutritive din alimentație.  

„Categoria de suplimente sunt o mare jale”

„Dacă ne-am aduna 4 milioane de locuitori în Bucuresti, n-am putea să luăm 4 milioane de litri de lapte într-o zi, muls de la o vacă care a păscut ecologic. Trebuie să luăm UHC, care stă în cămară o lună. N-avem cum altfel. Am putea în schimb să ne gândim că genomul nostru și metabolistmul nostru e învățat cu un aliment. Acesta este de multe mii de ani: grâul, dar mai există boala celiacă, intoleranța la gluten. După 40 de mii de ani, noi nu ne-am putut adapta complet la grâu. Atunci cum să ne adaptăm la fructe de mare, dacă strămoșii noștri nu au mâncat fructe de mare.  Mai ales în România, în care problema era lipsa iodului din apă. De aia erau mulți tiroidopați. Lucrul acesta s-a rezolvat pentru că s-a băgat iod  în sarea alimentară. Acum nu o sa punem iod în exces? Fructele de mare au mult iod”, spune dr. Gabriel Mitulescu.

„Categoria de suplimente sunt o mare jale. Organismul uman este în stare să-și ia tot ce are nevoie din alimentație”, a adăugat specialistul.

„Alimentele și fructele exotice nu prea ne fac bine”

„Un român din Tecuci nu poate să mănânce fructe de mare cum o face un cetățean din Santorini, care neam de neamul lui a mâncat fructe de mare. Toate alimentele și fructele exotice nu prea ne fac bine, pentru că nu avem căi metabolice pentru a le procesa corect. În loc să ne producă energie, ele ne-o consumă”, spune dr. Gabriel Mitulescu.

De asemenea, specialistul recomandă o alimentație echilibrată și variată, întrucât omul a este omnivor de sute de mii de ani.

Controalele regulate la medic ne ajută să prevenim cancerele pelvine

Medicul a vorbit și despre importanța controalelor regulate la medic, care ne ajută să depistăm cancerul în stadiul incipient sau chiar înaintea apariției cancerului, mai ales în cazul cancerului de col uterin și al celui de rect.

„Dacă celula are o rata de înmulțire mai mare, atunci sunt și mai multe riscuri de apariție a cancerului. Celulele rectului se înmulțesc la 6 zile, de asta sunt si atâtea cancere de rect”, precizează medicul.

Colonoscopia, endoscopia, testul Babeș-Papanicolau sunt investigații care sunt indicate periodic și care pot preveni apariția cancerului.

Citește și: Nu carnea roșie e vinovată de cancerul de colon. Medic chirurg: Am operat vegetarieni și vegani tineri, de 30 de ani, deci foarte devreme

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Gabriel Mitulescu - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Dr. Gabriel Mitulescu este medic primar chirurgie generală și oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanado, cu competențe avansate în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Specializări: Chirurgie (generală) • Din 1993 → Medic ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân