Teste Papanicolau și mamografii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân

  • Publicat:
Teste Papanicolau și mamografii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân
Sursa foto: Shutterstock

În lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin, lansată de Fundaţia Renaşterea împreună cu Fundaţia Globalworth, va acorda consultații medicale și teste Papanicolau gratuite pentru aproximativ 1.200 de femei din 3 județe (Ilfov, Constanța, Vâlcea), cu scopul depistării precoce a afecțiunilor ginecologice.

Testul Papanicolau este ușor de făcut, nedureros, durează 5 minute și este foarte important în depistarea oricăror anomalii care nu sunt cancer. La 1-2 ani ar trebui să își facă acest test toate femeile care au început viața sexuală. Testul identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.

În România, cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin au până în 45 de ani.

Cred că motorul oricărei familii este femeia, iar dacă femeia este sănătoasă și fericită, toată lumea în jurul ei va fi bine. Incidența cancerului de col uterin și rata de mortalitate sunt foarte mari în comparație cu celelalte state ale Uniunii Europene, mai ales din cauza faptului că nu mergem să ne controlăm la timp, că nu există prevenție, a transmis Andreea Esca, Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea.

Mai mult de jumătate dintre pacientele cu cancer de col uterin din România sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, comparativ cu alte ţări din UE. În aceste condiţii, creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa screeningului este imperativă.

Anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

Prevenția este cheia acestui succes în lupta împotriva cancerului de col uterin. Apelăm la toate pacientele să treacă peste prejudecata jenei consultului ginecologic. Boala ucide și ucide multe paciente din jurul lor și prietene, a declarat Alina Diaconu, medic primar ginecolog.

Pe parcursul celor 12 săptămâni, Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin va staţiona în localităţile Chitila (15 septembrie – 14 octombrie), Agigea (18 octombrie -11 noiembrie) şi Mihăieşti (15 noiembrie – 10 decembrie).

Pe toată durata desfăşurării caravanei, persoanele care doresc să se programeze pentru testare Papanicolau în localităţile menţionate o pot face la numărul de telefon 0756.713.652.

Programul Unitatea de Diagnostic Mobil a fost demarat în 2007, iar de atunci au fost oferite consultaţii, testări Papanicolau şi mamografii gratuite femeilor din 59 de localităţi, fiind testate 22.387 de femei. Au fost efectuate peste 10.000 de mamografii şi peste 18.000 de teste Papanicolau. Ne bucurăm că prin acest proiect, cu susţinerea partenerilor noştri – Fundaţia Globalworth -, reuşim să oferim femeilor defavorizate analize medicale ce le pot salva viaţa, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Mamografii gratuite la IRO Iași

De asemenea, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a anunțat că se fac mamografii gratuite în cadrul instituției, cu sprijinul Fundației Enable, prin programul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, care se derulează până în decembrie 2023.

Persoanele care doresc să facă această investigație gratuită în cadrul IRO Iași trebuie să sune pentru programare la numărul de telefon ‪0753.477.774‬, în intervalul orar 07:30:19:00, în zilele de luni și joi, sau să trimită un e-mail: [email protected]

În curând, IRO va trimite în județele din nord-estul și sud-estul țării și o Unitate Mobilă de Screening, dotată cu mamograf digital și materiale sanitare, iar femeile care corespund criteriilor stabilite în proiect se pot testa gratuit.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a beneficia de mamografie gratuită

Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie gratuită pot participa la screeningul pentru cancer de sân derulat de IRO Iași împreună cu Fundația Enable.

Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei (asigurate sau neasigurate), care au nevoie de buletin în original și copie. Criteriile pentru a beneficia de testare sunt:

  • Femeile au vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani;
  • Nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
  • Sunt asimptomatice;
  • Nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
  • Nu sunt însărcinate sau nu alăptează;
  • să nu fi făcut mamografie în ultimele 12 luni.

Ce este mamografia

Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort.

Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.

Cum te pregătești pentru mamografie

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân