Variola maimuței poate cauza probleme cardiace

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în mare parte în zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Variola maimuței poate cauza probleme cardiace
Foto: shutterstock / Variola maimuței poate cauza probleme cardiace

Variola maimuței poate provoca probleme cardiace la pacienți la doar câteva zile după infecție, avertizează experții conform thesun.co.uk.

Potrivit unui studiu recent, un bărbat cu o vârstă de 31 de ani cu infestarea confirmată de variola maimuței a dezvoltat miocardita acută la mai puțin de o săptămâna de la apariția primelor simptome de variolă a maimuței.

Variola maimuței: ce este și care sunt simptomele acesteia?

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în mare parte în zonele împădurite din Africa Centrală și de Vest în urmă contactului direct cu rezervorul animal. De altfel, această se poate răspândi de la persoană la persoană.

Virusul responsabil de apariția bolii pătrunde în organismul gazdă prin:

  • Pielea lezată
  • Tractul respirator
  • Ochi, nas sau gură
  • Contact cu fluidele corporale infectate

Printre simptomele cel mai frecvent apărute, menționăm:

  • Erupțiile cutanate cu prurit (mâncărimi)
  • Leziunile din orice zona a corpului (gură, ochi, chiar și zonele genitale)
  • Febra
  • Durerea în gât
  • Durerea lombară
  • Durerea musculară
  • Sau ganglionii limfatici măriți în volum

Miocardita, cauzată de variolă maimuței conform noilor cercetări

Miocardita, o inflamație a mușchiului inimii, poate fi de regulă cauzată de o infecție virală.

Potrivit unui studiu de caz recent publicat în JACC: Case Reports, variola maimuței s-ar putea acomoda în țesutul miocardic și ar putea provoca leziuni la nivelul inimii.

„Prin acest studiu de caz, putem dezvolta o înțelege mai profundă a variolei maimuței, a miocarditei, dar și a modului de a diagnostica și gestiona cu maximă acuratețe această boală”, a menționat Dr. Julia Grapsa, redactor-șef al JACC: Case Reports.

Astfel că, pacientul mai sus descris, respectiv bărbatul în vârstă de 31 de ani, s-a prezentat la o clinică de sănătate la 5 zile după apariția simptomelor de variolă maimuței, cu o stare excesivă de rău, febra și multiple leziuni în zona fetei, a mâinilor, dar și a organelor genitale. Urmând ca 3 zile mai târziu să se întoarcă în departamentul de urgențe, raportând și o apăsare în piept care radia în brațul său stâng.

Tânărul a fost internat într-o unitate de terapie intensivă cu suspiciunea de miocardita acută. Și externat după o săptămâna de verificări medicale și după o recuperare completă. Autorii studiului au confirmat că există o relație între variolă maimuței și leziunile cardiace, însă sunt necesare în continuare cercetări suplimentare.

„Credem că raportarea acestei posibile relații dintre variolă maimuței și miocardita ar putea fi utilă în monitorizarea atentă a pacientilor infestați, pentru recunoașterea altor complicații în viitor”, a precizat Dr. Ana Isabel Pinho, autor principal al studiului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân