Ce riscă femeile care fac sex rar. Impactul abstinenței asupra organismului

  • Publicat:
Ce riscă femeile care fac sex rar. Impactul abstinenței asupra organismului
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu sugerează că lipsa sexului duce la menopauză timpurie. Cu alte cuvinte, abstinența nu e tocmai de dorit, dacă vrei să amâni momentul instalării menopauzei.

Explicația pe scurt: dacă nu faci sex, corpul tău primește semnale că nu mai este nevoie să intri la ovulație. Și așa se instalează mai devreme menopauza.

Potrivit unei cercetări publicate în revista științifică Royal Society Open Science, lipsa sexului duce la menopauză precoce.

Analizând răspunsurile a 2.936 de femei (cu vârste cuprinse între 42 și 52 de ani, care nu intraseră încă la menopauză) la întrebarea „cât de des vă implicați în activități sexuale, inclusiv preludiu, sex vaginal, sex oral sau anal, masturbare”, experții au constatat că femeile care făceau sex cel puțin o dată pe săptămână aveau cu aproape 30% mai puține șanse să intre prematur la menopauză, în comparație cu femeile care făceau sex mai rar, cel mult o dată pe lună.

Rezultatele indică faptul că femeile mai active din punct de vedere sexual ovulează până la o vârstă mai înaintată și au un risc mai mic de a se confrunta cu menopauza precoce, survenită mai devreme de vârsta de 40-45 de ani.

Lipsa sexului duce la menopauză precoce deoarece corpul primește în felul acesta semnale că nu mai este necesar să intre la ovulație și că, în consecință, ar fi un efort inutil, spune dr. Meghan Arnot, coautor al studiului.

Însă există și alte posibile cauze ale instalării precoce a menopauzei, atrag atenția experții.

Printre acestea se numără moștenirea genetică, problemele cu tiroida, afecțiunile autoimune, diverse boli cronice sau fumatul.

Pentru că acești factori nu au fost luați în calcul în cadrul studiului, nu poate fi stabilită o legătură de cauzalitate între lipsa sexului și menopauza precoce.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări:
Sfaturi utile pentru gravide în timpul verii
Sfaturi utile pentru gravide în timpul verii
Cel mai vechi vin din lume a fost descoperit într-un mormânt. Câți ani are licoarea
Cel mai vechi vin din lume a fost descoperit într-un mormânt. Câți ani are licoarea