Menopauza precoce creşte riscul problemelor de sănătate

Un nou studiuarată că femeile la care menopauza s-a instalat înainte de 50 de ani au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta boli cu potenţial grav.
  • Publicat:
Menopauza precoce creşte riscul problemelor de sănătate
foto:shutterstock/Menopauza precoce creşte riscul problemelor de sănătate

Cercetările sugerează că femeile care trec intră la menopauză mai devreme un risc de 3 ori mai mare să sufere mai multe probleme de sănătate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland din Brisbane analizat peste 5.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Ei au descoperit că femeile la  care menopauza s-a instalat înainte de 50 de ani au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta „multimorbidităţi” -adică un cumul de boli cu potenţial grav.


„Am descoperit că 71% dintre femeile cu menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate până la vârsta de 60 de ani, comparativ cu 55% dintre femeile care au prezentat menopauză la vârsta de 50 până la 51 de ani”, au declarat autorii studiului.
În plus, 45% dintre femeile cu menopauză prematură au dezvoltat multimorbiditate în anii 60, comparativ cu 40% dintre femeile care au prezentat menopauză la vârsta de 50-51 de ani
Menopauza apare atunci când o femeie nu mai are menstruaţie şi nu mai poate rămâne gravidă în mod natural. Este o parte normală a procesului de îmbătrânire şi se instalează de obicei între 45 şi 55 de ani.

Ce este menopauza precoce?

Menopauza precoce este definită ca menopauza care apare înainte de 45 de ani.
Acest lucru poate apărea în mod natural, sau ca urmare a chimioterapiei, radioterapiei sau intervenţiei chirurgicale pentru a îndepărta ovarele.
Pentru a descoperi riscurile unei menopauze timpurii, oamenii de ştiinţă s-au uitat la mii de femei de vârstă mijlocie care au luat parte la studiul condus de cercetătorii australieni.
Femeile au răspuns la un chestionar în 1996, urmat de sondaje suplimentare la fiecare trei ani.Cercetătorii au urmărit dacă pacientele incluse în studiu au suferit vreuna dintre următoarele: diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, artrită, osteoporoză, astm, boală pulmonară obstructivă cronică, depresie, anxietate sau cancer de sân.

Cum afectează menopauza precoce starea de sănătate?

 

Multimorbiditatea a fost definită ca fiind diagnosticarea şi tratamentul pentru două sau mai multe dintre afecţiuni.
Rezultatele sugerează că femeile care au trecut printr-o menopauză naturală timpurie, nu indusă de tratament, au avut mai multe şanse să sufere câteva complicaţii de sănătate ani mai târziu.
S-a constatat, de asemenea, că menopauza prematură este asociată cu o incidenţă mai mare a afecţiunilor cronice individuale.
Rezultatele au fost înregistrate după includerea altor factori care influenţează sănătatea, cum ar fi indicele de masă corporală, sedentarismul sau fumatul.
Un alt studiu sugerează că factorii genetici care determină instalarea menopauzei precoce pot afecta şi sănătatea inimii.
Scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei poate accelera procesele de îmbătrânire la nivel celular, ceea ce duce, în cele din urmă, la instalarea bolilor cronice.

„Concluziile noastre sugerează că profesioniştii din domeniul sănătăţii ar trebui să ia în considerare screeningul şi evaluări complete a factorilor de risc atunci când femeile se confruntă cu menopauză  prematură pentru a evalua riscul lor de multimorbiditate. Descoperirile noastre evidenţiază, de asemenea, multimorbiditatea ar trebui să fie considerată o prioritate de sănătate publică, atunci când factorii de decizie analizează cum să controleze şi să prevină probleme cronice de sănătate la femei” au mai spus autorii studiului.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân